Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand. Foto: Jan Düsing
Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand. Foto: Jan Düsing

Hot om åtal för att ge p-piller till unga

Publicerad
Uppdaterad
Barnmorskor som skriver ut preventivmedel till flickor under 15 år kan riskera åtal.
Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle säger att han utan tvekan skulle åtala dem som skriver ut p-piller till någon under 15 år för medhjälp till våldtäkt, skriver Dagens Medicin.
Frågan om man bör skriva ut preventivmedel till flickor under 15 år blev allt mer aktuell i samband med den nya sexualbrottslagen som kom 2005, en lag som innebär att det är alltid är ett brott att ha sex med en person under 15 år.
Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand säger sig nu vara villig att åtala barnmorskor som skriver ut p-piller till flickor under 15 år för medhjälp till våldtäkt.

"Medansvarig till brott"

– Jag läser lagen. Den som främjar ett brott är medansvarig och den som delar ut preventivmedel till en underårig underlättar ju för gärningsmannen att fortsätta med övergreppen, säger han till Dagens Medicin.
När TT pratar med Hammarstrand senare på torsdagen backar han inte från sitt utspel.
- Min bedömning är att ungdomsmottagningarna inte kan skriva ut preventivmedel till personer under femton år, de personerna får inte ha sex, säger han till nyhetsbyrån.
Hammarstrand tog först upp frågan vid en diskussion om sexuallagstiftningen med ungdomsmottagningarna i länet.
- Jag ville undvika att barnmorskor och personal som har med barn och ungdomar att göra kan bli åtalade för dels tjänstefel, dels för medhjälp till sexuella övergrepp mot barn.

"Beklämmande"

Enligt Mikael Hammarstrand har lagstiftaren klart och tydligt deklarerat att den som har sex och är under femton år är utsatt för ett övergrepp.
- Det är oerhört beklämmande att hamna i situationer där 13–14-åringar har sex och samhället har hjälpt till att förskriva preventivmedel samtidigt som vi åtalar hennes sexualpartner, det är helt orimligt.
Vice chefsåklagarens uttalande har väckt en hel del oro och vården efterlyster nu riktlinjer i frågan.
- Lagen måste ändras, eller så måste vi få förtydligat hur vi ska tolka lagen, säger Lena Marions, överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och ordförande i arbetsgruppen för tonårsgynekologi inom SFOG till Dagens Medicin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag