Hot och bojkott mot svenskar i Palestina

Publicerad
Uppdaterad
"Inom 48 timmar måste alla svenskar och danskar ha lämnat palestinsk mark - annars. . ."
Hotet lämnades i ett fax till svenska generalkonsulatet i Jerusalem på måndagen, med koppling till den danska tidningen Jyllands-Postens omtvistade teckningar av profeten Muhammed.
Precis som i de flygblad som delades ut i Gazaremsan i söndags var det al-Aqsa-martyrernas brigader som sade sig ligga bakom faxhotet. Hur det kommer sig att Sverige dragits in i den dansk-muslimska tvisten kring Muhammed-teckningarna är fortfarande oklart. - Vi tror ju att det är ett missförstånd, en ihopblandning på något sätt, säger Anders Öhrström på konsulatet i Jerusalem. Samtal pågick under måndagen mellan företrädare för konsulatet och de palestinska myndigheterna. Rekommendationer har gått ut till de cirka 550 svenskar som finns i de palestinska områdena om att inte röra sig på Västbanken, absolut inte åka till Gaza och att undvika att flagga med eller på annat sätt demonstrera att man är svensk. Att Sverige nämns i hotet kan ha att göra med att ett av de företag som drabbats hårdast av den muslimska upprördheten kring Jyllands-Postens teckningar är dansk-svenska mejerikoncernen Arla, som nu bojkottas på hela Arabiska halvön. I faxet från al-Aqsa-martyrerna heter det att "danskarna och svenskarna, med skydd från sina regeringar, satt upp affischer som förolämpar profeten Muhammed". Utöver kravet på att alla svenskar och danskar ska lämna "palestinsk mark" så uppmanas även till bojkott av samtliga svenska och danska företag. Dessutom uppmanas Palestinska myndigheten att avbryta alla kontakter med Sverige och Danmark och omedelbart deportera alla andra utlänningar, tills deras länder klargjort sin ställning i frågan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag