VÅLDTOGS - FICK INGET STÖD. Linnea berättade i går i "Uppdrag granskning" att hon våldtogs på Bjästaskolan i Örnsköldsvik. Efter att hon anmält honom bildades en Facebookgrupp till stöd för den misstänkte killen. Foto: Foto: SVT
VÅLDTOGS - FICK INGET STÖD. Linnea berättade i går i "Uppdrag granskning" att hon våldtogs på Bjästaskolan i Örnsköldsvik. Efter att hon anmält honom bildades en Facebookgrupp till stöd för den misstänkte killen.  Foto: Foto: SVT

Hot mot präst efter program

Publicerad
Uppdaterad
Linnea, 14, våldtogs på högstadiets skoltoalett - men varken skolan eller kyrkan stöttade henne.
Nu växer hatet mot prästen Lennart Kempe efter Uppdrag Granskning program.
- Jag är besviken på mig själv, säger han.

I SVT:s Uppdrag Granskning berättade Linnea i går hur hon hotats och förnedrats efter att hon våldtagits på Bjästaskolan i Örnsköldsvik.

Killen hyllades

Våldtäkten inträffades på en skoltoalett och Linnea gjorde en polisanmälan. Men ett par dagar senare började det spridas rykten. En facebookgrupp till stöd för den våldtäktsmisstänkte killen fick snabbt 4 000 medlemmar och även Linneas skolkompisar tog ställning för honom. Trots att killen erkände våldtäkten och trots att han dömdes till sluten ungdomsvård för våldtäkt ville varken skolan eller kyrkan stötta Linnea.
På skolavslutningen gav prästen Lennart Kempe i Nätra församling den våldtäktsdömda killen rätt att komma till kyrkan. Där hyllades han med applåder och kramades om av klasskamrater och lärare.
- En fin demonstration, sade prästen Lennart Kempe i programmet.

"Stackars pojke"

Kvällen efter skolavslutningen våldtog killen ännu en flicka. En våldtäkt han fälldes för i tingsrätten.
- Oj, stackars pojke, säger Lennart Kempe i programmet när han fick höra om den nya våldtäkten.
Efter programmet har hot riktats mot både skolan och kyrkan.
- Folk ringer och är besvikna. De är upprörda och vill att jag ska sluta. Det är jättejobbigt, säger Kempe till Expressen.
- Det har blivit fel allting. Vi har inte hyllat den här killen. Där-emot har vi missat att skydda tjejen, säger han.
Samtidigt fortsätter smuts-spridningen av Linnea. Hyllningarna av våldtäktsmannen tvingade henne att byta skola och flytta 50 mil. Men i dagarna blev det känt att hon kan tvingas återvända till Bjästa-skolan - om Örnsköldsvik kommun inte vill bekosta skolgång-en på nya skolan.
Fotnot: Linnea heter egentligen något annat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag