Foto: Jessica Gow / Scanpix
 Foto: Jessica Gow / Scanpix

Hot mot julmusten efter EU-direktiv

Publicerad

Har du fortfarande inte tröttnat på julmusten?

I sådana fall är det lika bra att du passar på att njuta ordentligt nu.

Snart kan det nämligen vara så att musten förbjuds, enligt Dalarnas Tidningar.

Varje år dricker svenskarna omkring 50 miljoner liter julmust, och några miljoner liter påskmust.

Men enligt en artikel i Dalarnas Tidningar är julmustens framtid hotad.

Tidningen skriver om ett nytt EU-beslut som klubbats igenom: maltdrycker som innehåller karamellfärg ska förbjudas i hela EU. Och julmust innehåller - just det - karamellfärg. Beslutet träder i kraft den första juni i år.

Unik svensk produkt

– Julmusten är en unik svensk produkt som EU inte har tittat närmare på, säger Cecilia Giertta, vd för branschorganisationen Sveriges Bryggerier.

Men nu visar det sig att hotet är missförstånd: julmust är nämligeningen maltdryck.

Giertta säger att det hela rör sig om ett missförstånd:

– Julmust är ingen maltdryck, det är en läsk. Julmusten kommer att finnas kvar, det här är ett missförstånd.

Receptet på julmust uppfanns under 1920-talet, och i dag efter hemliga recept på ett extrakt från ett bryggeri i Örebro.

Protesterna mot att julmusten skulle förbjudas har under onsdagsmorgonen varit många i sociala medier:

"Först attackerades surströmmingen och nu julmusten. Sluta detaljstyra människors liv EU!", skriver en person på Twitter.

Ytterligare en annan skriver:

"Näst efter kaffeförbud och ölförbud måste det här vara det värsta tänkbara förbudet.".

Men när Expressen.se ringer upp Carlsberg ger de lugnade besked till julmustfantasterna:

– Julmust innehåller maltarom, och inte malt. Det är en läsk som inte är jäst, och därför faller den utanför definitionen för vad en maltdryck är. Vår bedömning är att ingen behöver vara orolig för att det inte ska bli en jul med julmust även nästa år, säger Henric Byström, PR-chef på Carlsberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag