Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hossain och Rahimeh var nygifta – dog i kraschen

Så minns anhöriga de som omkommit i kraschen.
Hossain Rezaie satt på flygplanet som störtade i Iran.
Foto: Privat

Hossain Rezaie, 20, och Rahimeh Katebi, 20, satt på flyget från Iran när det kraschade och dödade alla ombord.

På Arlanda stod nära vännen Reza Nazari och väntade på dem förgäves.

– Det känns som jag har förlorat min bror och min syster, säger han. 

Hossain Rezaie och Rahimeh Katebi satt på flyget med de nyinköpta bröllopskläderna i bagaget. En klänning till Rahimeh, en kostym till Hossain. 

Dagen innan hade Hossain ringt vännen Reza Nazari och berättat att de skulle åka hem – som nygifta. Paret hade gift sig i en muslimsk ceremoni med familjerna i Iran över jul, och berättade för Reza att de skulle fira med ett bröllop även i Sverige när de kom hem. 

Bröllopet i Sverige skulle hållas om en månad, men paret kom aldrig hem. I stället störtade deras Boeing-plan strax efter start utanför Teheran, och de dog tillsammans med de andra 174 personerna ombord. 

Vännen åkte till Arlanda för att hämta dem

När Reza hörde att planet hade störtat kunde han inte tro det. 

– Min vän ringde och berättade att deras plan kraschat, men jag kunde inte förstå det. Jag åkte till Arlanda ändå för att jag skulle hämta dem. Men de kom aldrig. 

Reza berättar att Hossain och Rahimeh var som en familj för honom. De ingick alla i en vängrupp av flera ensamkommande. Alla hade kommit själva, förutom Rahimeh som kommit med sin yngre syster.

– Vi hade ju ingen familj i Sverige, så vi blev som en familj för varandra. Vi var med varandra hela tiden och var jättenära vänner. Det är så hemskt. 

Hossain skickade en bild till vännerna från bröllopsceremonin i Iran.
Foto: Privat

Reza Nazari är fortfarande chockad över dödsbeskedet. Det var bara några dagar sedan Hossain ringde och glatt berättade att de skulle fira tillsammans när paret kom hem. 

– Hossain ringde mig och sa att de hade gift sig där, men han sa att de ville göra det i Sverige också, för det är ju här alla deras vänner finns. Han berättade allt för mig, jag har kvar vår chatt från resan. De hade förberett allt, de hade till och med köpt kläder till oss, de närmaste vännerna, för att alla skulle ha till bröllopet. Men de kom aldrig tillbaka, det blir inget bröllop. 

Hossain och Reza hade beställt studentmössor tillsammans

Han beskriver Hossain och Rahimeh som sina syskon.

– De var fina människor, de var guld. De var starka och jobbade hårt för att hjälpa sina familjer och för att skapa egna liv här i Sverige. Vi var alltid tillsammans. I oktober fyllde Hossain år och då överraskade vi honom med en fest. Jag har mått så dåligt, det känns som att jag har förlorat min bror och min syster.

Reza Nazari stod på flygplatsen och väntade på sina vänner. ”Det känns som att jag har förlorat min bror och min syster”
Foto: Privat

Rahimeh gick på komvux, men Reza och Hossain skulle båda ta studenten i vår. De såg fram emot att gå ur gymnasiet. 

– Vi beställde studentmössor tillsammans, vi skulle gå ut tillsammans. Jag vill inte gå till skolan nu.       

Expressen har fått godkänt från Rahimehs familj att publicera namn och bild. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.