Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Horners medarbetare död i terrorattack

En av de sista bilderna på Ahmad Sardar tagen på AFP:s kontor i Kabul i går. Foto: AFP Photo Department på Twitter
Vapnena som ska använts när Ahmad Sardar mördades.Foto: Twitter
Mördade Sveriges Radio-korrespondenten Nils Horners medarbetare dödades i en terrorattack i Kabul, uppger AFP. Frilansjournalisten Ahmad Sardar, 40, sköts tillsammans med flera av sina familjemedlemmar, uppger vänner i Kabul.
Mördade Sveriges Radio-korrespondenten Nils HornersFoto: Mattias Ahlm

Nils Horners medarbetare Ahmad Sardar, 40, dödades på torsdagen tillsammans med flera av sina familjemedlemmar på lyxhotellet Serena.

Talibanerna tog redan i går på sig attentatet. Nu avslöjar Expressens utrikeskorrespondent Terese Cristiansson nya uppgifter.

– Vi är ansvariga för dådet mot hotellet men visste inte att Ahmad Sardar var där. Vårt mål var de internationella och han var troligen nära dem, säger talibanernas talesman Zabiullah Mujahid.

Den mördade Sveriges Radio-korrespondenten Nils Horners medarbetare dödades i terrorattacken mot Serena Hotel i Kabul på torsdagen.

Talibanerna tog redan i går på sig attentatet. Men enligt nya uppgifter till Expressen.se ska de ha varit ovetande om att journalisten Ahmad Sardar var ett av offren.

– Vi är ansvariga för dådet mot Serena men visste inte att Ahmad Sardar var där. Vårt mål var de internationella och han var troligen nära dem, säger talibanernas talesman Zabiullah Mujahid.

"Det är chockerande"

Efter mordet på Nils Horner nekade talibanerna inblandning och sade att de inte attackerar oberoende journalister.

Frilansjournalisten Ahmad Sardar, 40, sköts tillsammans med sin fru Humaira och två av deras tre barn, en pojke och en flicka. Totalt dödades nio civila i attacken och bland offren finns både utlänningar och barn.

– Det som har hänt är chockerande och fruktansvärda nyheter, säger Terese Cristiansson, Expressens korrespondent i Istanbul.

Ahmad Sardar, drev mediebyrån Kabul Pressistan och arbetade bland annat tillsammans med Sveriges Radios mördade journalist Nils Horner.

Han verkade även som frilansmedarbetare för nyhetsbyrån AFP. De uppger att han sköts ihjäl tillsammans med sin hustru och två av hans tre barn.

Beväpnade tonåringar

Fyra beväpnade tonåringar ska ha lyckats ta sig in på hotellet med pistoler gömda i strumporna. De tog sig igenom flera säkerhetsbarriärer på det populära hotellet som ofta används av utländska besökare.

Angriparna nådde hotellets restaurang runt 20.30 lokal tid, klockan 16 svensk tid, och började skjuta urskillningslöst på gästerna, uppgav inrikesministeriet talesman Sediq Sediqqi på en presskonferens.

Nio människor dödades i attentatet, varav fem afghaner och fyra utlänningar. Fyra kvinnor och två barn finns bland de dödade.

Attacken slutade runt klockan 23.30 då afghanska säkerhetsstyrkor dödade den sista av gärningsmännen. De flesta av hotellets gäster hade kunnat ta skydd i särskilda säkra rum, uppger Sediq Sediqqi enligt AFP.

Egen mediebyrå

Sardar Ahmad hade en egen mediebyrå, Kabul Pressistan, men jobbade sedan 2003 mycket för den franska nyhetsbyrån AFP.

– Det här är oerhört smärtsamt och en enorm förlust för Agence France-Presse, säger nyhetsbyråns ordförande, Emmanuel Hoog, i ett uttalande.

Han beskrev Ahmad som en "engagerad och modig journalist, en hörnsten i vårt team i Afghanistan som varje dag levererade enastående nyhetsrapportering i extremt svåra förhållanden".

AFP skriver att Sardar Ahmad var en mycket mångsidig journalist som täckte alla aspekter av livet i Afghanistan. Han hade ett öga för oväntade berättelser som visade livet i landet bortanför bomber och attentat.

Journalisten ska även ha varit specialist på säkerhetsfrågor, med starka kontakter både hos regeringen och hos talibanerna, vilket gjorde att han kunde leverera nyanserade nyheter från den komplexa konflikten i Afghanistan.

"Ett stort brott"

Hans sista reportage för AFP lämnades i tisdags. Det handlade om ett lejon som räddades av djurskyddspersonal från ett hustak i Kabul.

– Det är tack vare journalister som Sardar som internationella medier kan bevaka den afghanska tragedin. Hela nyhetsbyrån och dess världsomspännande nätverk sörjer i dag, säger AFP:s globala nyhetschef Philippe Massonnet till AFP.

Gilles Campion, AFP:s regionchef för Asien, beskriver Ahmad som en av nyhetsbyråns bästa journalister i Afghanistan och "en älskad medlem i vårt team".

Phil Chetwynd, AFP:s chefredaktör, kallar journalistens död som en "obeskrivbar tragedi".

Även Afghanistans president Hamid Karzai har kommenterat mordet på Sardar. "Ett stort brott, hjärtekrossande och sorgligt" sa han i ett uttalande enligt AFP.

Ingen känd koppling

Den franska nyhetsbyråns egen fotograf rapporterar från sjukhuset att han sett Sardar Ahmad, och hans familjemedlemmars, kroppar. Familjens yngste son ska också ha skadats svårt och vårdas nu på sjukhuset.

En av de övriga som dödades i attacken var en före detta paraguayansk diplomat som var i Afghanistan som valobservatör, uppger Paraguays utrikesminister Eladio Loizaga.

Sveriges Radio känner inte till om det finns någon koppling mellan dödsskjutningen av Ahmad Sardar i Kabul nyligen och mordet på radiojournalisten Nils Horner.

Det säger Ekochefen Anne Lagercrantz till TT.

– Det är förfärligt det som har hänt, men vi vet vare sig vad som ligger bakom det här eller mordet på Nils. Enda kopplingen vi känner till dem emellan är att Ahmad hjälpte till att skaffa en tolk till Nils. Vi intervjuade Ahmad i förra veckan, eftersom han hade hörts av polisen i Kabul och fått se de övervakningsfilmer som finns. Det här visar hur farligt det är att bevaka Kabul. Det får oss alla att fundera på möjligheterna att bevaka Kabul.

Tar på sig dådet

Taliberna har alltså tagit på sig torsdagens attack mot ett lyxhotellet. Totalt dog nio personer, fem afghaner och fyra internationella gäster.

När Nils Horner anlände till Kabul hjälpte Ahmad Sardar honom att anlita en tolk.

– Han var en person som jobbade tillsammans med många internationella journalister och arbetade med AFP. Det som har hänt är chockerande och fruktansvärda nyheter, säger Terese Cristiansson, Expressens korrespondent i Istanbul.

Minst nio mördades

I samband med mordet på Nils Horner citerades Ahmad Sardar av Expressen och flera andra svenska medier. Han var en av de första som fick se filmerna på Horners mördare. Med anledning av att översättaren från mediebyrån var på plats och att Nils Horner anlitat Kabul Pressistan så förhördes han av polisen.

På polisstationen visade polisen honom en fem sekunder lång film och två stillbilder på mördarna,

– Filmen hade ganska dålig kvalitet på filmen men man ser två män fly. Polisen hade gjort två stillbilder ur filmen som visar mördarna, sa Sardar om filmen till svenska medier.

Norska soldater inblandade

Talibanerna som alltså tagit på sig ansvaret för dådet, har svurit att slå till mot allt och alla som har med det stundande valet att göra, enligt TT.

Vid attacken bodde flera delegationer där från FN och enskilda länder som är i landet för övervakningen av presidentvalet den 5 april, uppger TT.

Soldater från ett norskt elitförband, i Afghanistan för att utbilda säkerhetsstyrkorna, blev inblandade.

– De har tillsammans med afghanska poliser ryckt ut till Serena Hotel, sade presstalespersonen för norska försvarschefen Eystein Kvarving till NTB.

Vid en attack mot hotellet 2008 dödades sex personer, däribland en norsk journalist.

Uppmanar sina anställda

Anna-Karin Johansson är generalsekreterare för biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén. De har i nuläget ungefär 15 internationellt anställda på plats i Kabul.

– Vi har sedan tidigare en policy att våra anställda inte ska besöka den här typen av restauranger som frekventeras av mycket västerlänningar och som vi bedömer vara mål för talibanerna, säger hon.

Den bedömningen förtydligades efter attacken mot en libanesisk restaurang i januari där flera utlänningar miste livet. Det var just efterspelet av den attacken som Nils Horner försökte bevaka när han blev mördad i Kabul.

"Gå inte på gatorna"

Svenska Afghanistankommittén har hittills bedömt att de inte kommer genomföra någon evakuering, eller så kallad hibernering där personalen helt stannar inomhus.

– Vår verksamhet fortsätter som vanligt i Kabul. Men vårt råd just nu är att våra medarbetare inte ska röra sig ute på gatorna. Generellt under högtider, och fram till valet, så uppmanar vi våra medarbetar att undvika folkmassor och att inte gå ensam ute, säger hon.

Anna-Karin Johansson vill betona de allra flesta afghaner inte vill att liknande attentat ska ske.

– De flesta vill ha ett lugnt och rättfärdigt val och de är lika bekymrade som vi är. Många lägger ner enormt mycket arbete och de riskerar en hel del för att afghaner ska kunna gå till val, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.