"Hörde tunga vapen avfyras"

Publicerad
Uppdaterad
Situationen blir allt värre för journalisterna på Rixos hotell i centrala Tripoli.
Kraftig skottlossning har hörts utanför hotellet där beväpnade Khadaffimän håller journalisterna som gisslan.
- Ljudet från tunga vapen som avfyrades kunde höras, säger en Reutersreporter som befinner sig i närheten.
De regeringstrogna styrkorna har fortfarande grepp om hotell Rixos, nära högkvarteret i Tripoli, där dussintals utländska journalister har suttit fast i flera dagar. Även utländska politiker finns bland dem. Hotellet bevakas av Khadaffitrogna styrkor beväpnade med prickskyttegevär - och reportrarna har svårt att lämna byggnaden på grund av de hårda striderna utanför.
Khadaffis trupper patrullerade hotellets lobby på tisdagskvällen, uppgav CNN:s reporter Matthew Chance.
"Vi är ganska rädda just nu. Vi är fångade här. Vi vill ut härifrån", uppgav han.

Hålls kvar av Khadaffis män

På onsdagen har journalisterna hållits kvar av de beväpnade Khadaffimännen. Både Matthew Chance och Tadek Markowski, reporter från Fox News, berättar att det ännu så länge finns tillräckligt med mat på hotellet för att journalisterna ska klara sig ytterligare några dagar. Enligt dem har Khadaffimännen slagit sönder kylskåp och automater inne på hotellet för att få ut mat som chokladkakor, torkad frukt och bananer.
"Under natten slogs automater sönder av de beväpnade männen. Journalisterna ombads att förse sig själva", skriver Chance.
"Jag åt en bit Mars till frukost", uppger han också.
"Några av de beväpnade männen har varit snälla och pratat med oss. Ja, så snälla de kan vara med prickskyttegevär i händerna, säger Tadek Markowski i en intervju med Sky News.

Slogs utanför hotellet

Vid lunchtid förvärrades läget när strider utbröt i området. Matthew Chance skrev på Twitter att rebeller och regeringsstyrkor slogs utanför hotellet.
"Journalisterna försöker sätta sig i skydd", skrev han.
Tv -bolaget Al Jazeera rapporterade också om skottlossning vid hotellet, både från lätta och tunga vapen.
"Ljudet från tunga vapen som avfyrades kunde höras från området runt hotell Rixos i Libyens huvudstad, säger en Reutersreporter som befann sig nära hotellet."
Reportern sa att han kunde höra finkalibriga vapen som avlossades och luftvärnseld, som används av båda sidor för att attackera mål på marken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag