Horace Engdahl om krisen i Svenska Akademien

"Jag är beredd att göra vad som helst. Jag tycker att det är ofattbart tråkigt att den här splittringen har hänt", säger Horace Engdahl till Sveriges Radio.
Foto: OLLE SPORRONG
Horace Engdahl menar i en intervju med Louise i Sveriges Radio att Svenska Akademien borde hanterat avslöjandet om Kulturprofilen annorlunda i november.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Det ska bli ett Nobelpris i litteratur som vanligt, berättar Horace Engdahl i en intervju P1:s ”Nordegren & Epstein”.

Han själv har inte några planer på att lämna Svenska Akademien och att han hoppas att avhopparna kommer tillbaka.

– Jag är beredd att gå mycket långt och jag vill att vi ska bli vänner. Det är min hetaste önskan, det är personer som har betytt otroligt mycket för mig.

Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Horace Engdahl har tidigare i Expressen skrivit om krisen, och då hävdat att Sara Danius var den sekreterare som klarat uppdraget sämst.

Sedan dess har Sara Danius meddelat att hon lämnar sin stol, och Katarina Frostenson att hon inte kommer att delta i arbetet, kungen har agerat för att stadgarna kommer att förändras så att man som ledamot på egen begäran kan lämna Akademien och i förra veckan samlades hundratals i protest utanför.

Horace Engdahl menar nu i en intervju med Louise Epstein och Thomas Nordegren i Sveriges Radio att Svenska Akademien borde hanterat avslöjandet om Kulturprofilen annorlunda i november.

– DN publicerade en artikel där en person i Akademiens omgivning anklagades för sexuella trakasserier. Det ledde till ett antal åtgärder, där det visade sig att krishanteringen skapade problem som var större än det ursprungliga problemet, säger Horace Enghdahl i ”Nordegren & Epstein”.

”Vi grabbar talar inte om sådant”

Engdahl menar att Svenska Akademien borde hållit sig från att ”rusa med i upploppet” kring anklagelserna, som han menar har hanterats utan rättssäkerhet.

Han får frågan om en intervju i Dagens Nyheter för drygt två år sedan, där Engdahl hyllade Jean-Claude Arnault och hans kulturklubb Forum. 

Bland annat sade Engdahl i den tidigare intervjun att Arnault ”lever det goda livet, och nästan är ensam i Sverige om det” och att han borde ha ”en stilskola för män”.

– Det jag sa i intervjun handlade naturligtvis inte om sex, det är ett ämne jag aldrig har diskuterat med Jean-Claude Arnault. Vi grabbar talar inte om sådant. Han och jag har mötts genom åren i samband med att vi planerat kvällar på kulturplats Forum. Forum var en ojämförlig scen för konsterna och intellektuella reflektioner, som tyvärr nu är sönderslagen och borta för alltid.

”Att uppvakta kvinnor är inte olagligt”

Thomas Nordegren säger själv att han hade känt till ryktena om sexuella övergrepp som kretsat runt Kulturprofilen i tio år, men Horace Engdahl står fast vid att han inte kände till några av de anklagelser som riktades mot Arnault i november.

– Att uppvakta kvinnor är inte olagligt, och det är inte heller alltid impopulärt faktiskt. Däremot har jag aldrig sett den här personen göra sig skyldig till någonting kränkande, och framför allt inte till någonting våldsamt. Det har jag aldrig bevittnat och aldrig heller misstänkt honom för, säger Horace Engdahl.

Jean-Cladude Arnault själv nekar till anklagelserna som riktats mot honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.