"Jag är beredd att göra vad som helst. Jag tycker att det är ofattbart tråkigt att den här splittringen har hänt", säger Horace Engdahl till Sveriges Radio. Foto: OLLE SPORRONG"Jag är beredd att göra vad som helst. Jag tycker att det är ofattbart tråkigt att den här splittringen har hänt", säger Horace Engdahl till Sveriges Radio. Foto: OLLE SPORRONG
"Jag är beredd att göra vad som helst. Jag tycker att det är ofattbart tråkigt att den här splittringen har hänt", säger Horace Engdahl till Sveriges Radio.  Foto: OLLE SPORRONG
Horace Engdahl menar i en intervju med Louise i Sveriges Radio att Svenska Akademien borde hanterat avslöjandet om Kulturprofilen annorlunda i november. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅNHorace Engdahl menar i en intervju med Louise i Sveriges Radio att Svenska Akademien borde hanterat avslöjandet om Kulturprofilen annorlunda i november. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Horace Engdahl menar i en intervju med Louise i Sveriges Radio att Svenska Akademien borde hanterat avslöjandet om Kulturprofilen annorlunda i november. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Horace Engdahl om krisen i Svenska Akademien

Publicerad

Det ska bli ett Nobelpris i litteratur som vanligt, berättar Horace Engdahl i en intervju P1:s ”Nordegren & Epstein”.

Han själv har inte några planer på att lämna Svenska Akademien och att han hoppas att avhopparna kommer tillbaka.

– Jag är beredd att gå mycket långt och jag vill att vi ska bli vänner. Det är min hetaste önskan, det är personer som har betytt otroligt mycket för mig.

Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Horace Engdahl har tidigare i Expressen skrivit om krisen, och då hävdat att Sara Danius var den sekreterare som klarat uppdraget sämst.

Sedan dess har Sara Danius meddelat att hon lämnar sin stol, och Katarina Frostenson att hon inte kommer att delta i arbetet, kungen har agerat för att stadgarna kommer att förändras så att man som ledamot på egen begäran kan lämna Akademien och i förra veckan samlades hundratals i protest utanför.

Horace Engdahl menar nu i en intervju med Louise Epstein och Thomas Nordegren i Sveriges Radio att Svenska Akademien borde hanterat avslöjandet om Kulturprofilen annorlunda i november.

– DN publicerade en artikel där en person i Akademiens omgivning anklagades för sexuella trakasserier. Det ledde till ett antal åtgärder, där det visade sig att krishanteringen skapade problem som var större än det ursprungliga problemet, säger Horace Enghdahl i ”Nordegren & Epstein”.

”Vi grabbar talar inte om sådant”

Engdahl menar att Svenska Akademien borde hållit sig från att ”rusa med i upploppet” kring anklagelserna, som han menar har hanterats utan rättssäkerhet.

Han får frågan om en intervju i Dagens Nyheter för drygt två år sedan, där Engdahl hyllade Jean-Claude Arnault och hans kulturklubb Forum. 

Bland annat sade Engdahl i den tidigare intervjun att Arnault ”lever det goda livet, och nästan är ensam i Sverige om det” och att han borde ha ”en stilskola för män”.

– Det jag sa i intervjun handlade naturligtvis inte om sex, det är ett ämne jag aldrig har diskuterat med Jean-Claude Arnault. Vi grabbar talar inte om sådant. Han och jag har mötts genom åren i samband med att vi planerat kvällar på kulturplats Forum. Forum var en ojämförlig scen för konsterna och intellektuella reflektioner, som tyvärr nu är sönderslagen och borta för alltid.

”Att uppvakta kvinnor är inte olagligt”

Thomas Nordegren säger själv att han hade känt till ryktena om sexuella övergrepp som kretsat runt Kulturprofilen i tio år, men Horace Engdahl står fast vid att han inte kände till några av de anklagelser som riktades mot Arnault i november.

– Att uppvakta kvinnor är inte olagligt, och det är inte heller alltid impopulärt faktiskt. Däremot har jag aldrig sett den här personen göra sig skyldig till någonting kränkande, och framför allt inte till någonting våldsamt. Det har jag aldrig bevittnat och aldrig heller misstänkt honom för, säger Horace Engdahl.

Jean-Cladude Arnault själv nekar till anklagelserna som riktats mot honom.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag