Horace Engdahl om Arnault- domen: ”Vi lever i en farlig tid”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Horace Engdahl uttalar sig nu för första gången om domen mot Jean-Claude Arnault.
Foto: OLLE SPORRONG
Jean-Claude Arnault har dömts till två års fängelse för våldtäkt. Domen är överklagad.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Horace Engdahl tycker att Jean-Claude Arnault har dömts till fängelse utan att det finns substantiella bevis mot honom. 

Det säger akademiledamoten i en lång intervju i brittiska tidsskriften Times Literary Supplement.  

– Vi lever i en farlig tid, säger han i artikeln.

För snart tre veckor dömdes den omskrivna kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, till två års fängelse för våldtäkt av tingsrätten. 

Domen har överklagats till hovrätten. I väntan på ny rättegång sitter Arnault häktad. 

Nu uttalar sig Svenska Akademiledamoten Horace Engdahl för första gången om domen. 

– Jag är förvånad över att en man kan skickas i fängelse utan att några substantiella bevis presenteras vid rättegången. Vi lever i en farlig tid, säger han i den brittiska litteraturtidsskriften Times Literary Supplement.   

Horace Engdahl: Sverige definieras av metoo-rörelsen 

Han liknar dagens Sverige med Frankrike på 1700-talet efter den franska revolutionen och jämför anklagelserna mot Jean-Claude Arnault med anklagelserna mot Marie Antoniette om incest. 

– Jag vet inte hur många vittnen som kom fram och anklagade Marie Antoinette för incest, men de var antagligen inte färre, säger han om de 18 kvinnor som anklagat Arnault för övergrepp i ett reportage i DN. 

Av TT fick Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson på torsdagskvällen frågan om vad han tycker om lämpligheten i Horace Engdahls uttalanden, skriver Dagens Nyheter.  

– Jag vill inte alls svara på den frågan, den får han helt och hållet stå för. Jag har inte alls tagit del av artikeln ännu, jag har inte haft tid att göra det. Men jag tror inte det är Akademiens sak att göra det, säger Anders Olsson.

I den långa intervjun säger Horace Engdahl också att Sverige är präglat av Metoo-rörelsen. 

– Vi lever i en tid som i Sverige definieras genom starten av MeToo-rörelsen och atmosfären som den skapat.

Horace Engdahl efter ett av höstens Akademie-möten.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jean-Claude Arnault är gift med akademiledamoten Katarina Frostensson, vars framtid i Akademien har skapat stora splittringar bland ledamöterna. Horace Engdahl säger i Times Literary Supplement att den position han tagit i Akademien inte handlar om huruvida Arnault är skyldig eller inte – utan om det är rätt att hans fru ska straffas. 

– Jag tycker att hon var ett oskyldigt offer, och att vi därför hade en moralisk plikt att skydda henne och ge henne det stöd vi kunde. 

I artikeln, som är skriven av skribenten Richard Orange, säger Horace Engdahl också att det han framför allt ångrar är att han stödde Akademiens snabba agerande i november. Det var då den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius beställde en utredning för att granska Arnaults kopplingar till Svenska Akademin. 

Han anklagar också svensk press för att på ett skamligt sätt misslyckats med att upplysa allmänheten om Frostensons ställning som poet.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.