Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Horace Engdahls utspel – mot kungen: Vi avgör

Horace Engdahl.
Foto: OLLE SPORRONG
Kung Carl XVI Gustaf.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Sara Danius.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Kungen och hovet är bestämda med att 12 ledamöter måste vara med vid inval av nya ledamöter.

Det sätter press på Horace Engdahl – som i nuläget måste avgå för att Akademien ska kunna bli fulltalig.

"Avgörandet ligger hos ledamöterna, ingen annan", svarar han i ett mejl.

Svenska Akademien består just nu av en decimerad skara ledamöter.

Av de 18 originalledamöterna har fyra beviljats utträde och fyra deltar inte i Akademiens arbete. Av de fyra sistnämnda, de ”vilande” ledamöterna som det låter internt, har tre – Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund – nu öppnat för att återvända.

På villkoret att ledamoten Horace Engdahl avgår.

Hotet möjliggörs eftersom Svenska Akademiens stadgar föreskriver att 12 ledamöter måste vara med vid inval av nya ledamöter. Om Danius, Espmark och Englund inte återvänder står Akademien utan möjlighet att välja nya ledamöter.

Och den höge beskyddaren av Svenska Akademien – kung Carl Gustaf – är hård i sin tolkning av stadgarna: 12 ledamöter krävs.

– Det är inte ens en tolkning, det står i stadgarna, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Horace Engdahls svar: ”Inte en del av hovet”

Men Horace Engdahl känner sig inte oroad av hovets och kungens tolkning av stadgarna. Han menar att det är han och de andra ledamöterna som tolkar Akademiens stadgar – inte någon annan, inte ens den höge beskyddaren kungen.

"Låt oss först som sist fastslå att den som tolkar Svenska Akademiens stadgar är Akademien själv. Vi inhämtar de expertsynpunkter som vi anser oss behöva, men avgörandet ligger hos ledamöterna, ingen annan", skriver Horace Engdahl i ett mejl – som han också skickat kopia till Anders Olsson av – och fortsätter:

"Akademien är en självständig och självförvaltande organisation och är varken en del av staten eller av hovet. Det finns inget skäl att tro att kungen skulle betrakta saken på något annat sätt."

Vad ser du för valmöjligheter för dig och/eller Svenska Akademien i detta läge?

"Du får dra din egen slutsats. Grundbudet är under alla förhållanden att vi inte låter tvinga oss", skriver Horace Engdahl.

Till Sveriges radio skriver han att "Kravet på mitt utträde ur Akademien är rena dumheter. Att försöka tränga ut en ledamot ur Akademien genom att bedriva lobbyarbete eller opinionsbildning är totalt oacceptabelt och står i strid med Akademiens regler".

Bilden av Akademien som självständig organisation delas också av hovet.

– Svenska Akademien hanterar sitt interna arbete själva. Men utifrån din fråga så kan jag säga att 12 ledamöter krävs och i nuläget är det ingen stadgeändring på gång.

Ingenting på gång?

– Utifrån vad som sker här och nu, nej. Nu är det upp till Svenska Akademien att lösa sina interna problem. Det är något hovet och kungen följer. Det kungen kan göra är att sätta ramarna.

Kravet: Engdahls avgång

I ett brev till Akadamien, som de också överlämnat till Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, skriver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund om Horace Engdahl: 

”Han har varit drivande i den process som fört institutionen in i en allt djupare kris. Vi förutsätter att han tar sitt ansvar och nu sätter Akademiens bästa före varje enskilt intresse”. 

Men Expressen erfar att stora delar a den nuvarande Svenska Akadamien inte delar samma tolkning av stadgarna som framförts av både kungen och trion avhoppande ledamöter.

När den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson efter förra veckans sammankomst fick frågan om arbetet med nya ledamöter var han mycket tystlåten.

Till TT säger han emot hovet:

– Jag vill inte yttra mig alls i den frågan ännu, för vi har en diskussion som pågår nu med jurister och där finns det olika meningar. Vi har ännu inte kommit till ett resultat där, men vi arbetar med frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.