Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Horace Engdahl ville ge kulturprofilen livstidslön

Horace Engdahl stötte på för att Jean-Claude Arnault skulle få lön på livstid.Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL/KAMERAPRESS
Jean-Claude Arnault anklagas för sexuella övergrepp.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Foto: ERICH STERING / DN

Horace Engdahl, skrev som Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare tillsammans med ledamoten Per Wästberg under en begäran om att "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault skulle få en statlig inkomstgaranti på livstid.

 

Sommaren 2006 skrev sju framstående kulturpersonligheter under ett brev till Konstnärsnämnden - den nämnd som beslutar om statliga inkomstgarantier för konstnärer, konstnärslön. Det var Dagens Nyheter först med att rapportera. 

Det var nio år efter anklagelserna om sexuella trakasserier mot "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault, efter Expressens avslöjande.

Horace Engdahl skrev på för Jean Claude Arnault tillsammans med Pär Wästberg

Ändå valde Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare Horace Engdahl att tillsammans med ledamoten Per Wästberg att skriva under en begäran om inkomstgaranti på livstid för Arnault.

 

LÄS MER: Kulturprofilens maktspel – hot, löften och misstänkta övergrepp

 

I brevet till Konstnärsnämnden skriver undertecknarna att Arnault ”är i ovanlig förening en regissör av starkt uppmärksammade kulturevenemang och en nyskapare när det gäller att sammansmälta konst, musik, filosofi och litterära texter till överraskande, svårförglömliga möten”, enligt Dagens Nyheter. 

Men ansökan beviljades aldrig och riksdagen skulle senare komma att avskaffa systemet.