Horace Engdahl stötte på för att Jean-Claude Arnault skulle få lön på livstid. Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL/KAMERAPRESSHorace Engdahl stötte på för att Jean-Claude Arnault skulle få lön på livstid. Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL/KAMERAPRESS
Horace Engdahl stötte på för att Jean-Claude Arnault skulle få lön på livstid. Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL/KAMERAPRESS
Jean-Claude Arnault anklagas för sexuella övergrepp. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURESJean-Claude Arnault anklagas för sexuella övergrepp. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Jean-Claude Arnault anklagas för sexuella övergrepp. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Foto: ERICH STERING / DNFoto: ERICH STERING / DN
 Foto: ERICH STERING / DN

Horace Engdahl ville ge kulturprofilen livstidslön

Publicerad

Horace Engdahl, skrev som Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare tillsammans med ledamoten Per Wästberg under en begäran om att "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault skulle få en statlig inkomstgaranti på livstid.

 

Sommaren 2006 skrev sju framstående kulturpersonligheter under ett brev till Konstnärsnämnden - den nämnd som beslutar om statliga inkomstgarantier för konstnärer, konstnärslön. Det var Dagens Nyheter först med att rapportera. 

Det var nio år efter anklagelserna om sexuella trakasserier mot "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault, efter Expressens avslöjande.

Horace Engdahl skrev på för Jean Claude Arnault tillsammans med Pär Wästberg

Ändå valde Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare Horace Engdahl att tillsammans med ledamoten Per Wästberg att skriva under en begäran om inkomstgaranti på livstid för Arnault.

 

LÄS MER: Kulturprofilens maktspel – hot, löften och misstänkta övergrepp

 

I brevet till Konstnärsnämnden skriver undertecknarna att Arnault ”är i ovanlig förening en regissör av starkt uppmärksammade kulturevenemang och en nyskapare när det gäller att sammansmälta konst, musik, filosofi och litterära texter till överraskande, svårförglömliga möten”, enligt Dagens Nyheter. 

Men ansökan beviljades aldrig och riksdagen skulle senare komma att avskaffa systemet. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag