Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Träffades på festen – då lämnade Horace rummet

Här lämnar Horace Engdahl Bonniers sensommarfest på Djurgården i Stockholm.Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ JOHAN JEPPSSON
Sara Danius på plats på Bonniers sensommarfest.Foto: OLLE SPORRONG

Sara Danius gick i sitt ”Sommar i P1” om skandalen inom Svenska Akademien till hårt angrepp mot ledamoten Horace Engdahl.

Under tisdagskvällen var de båda på Albert Bonniers Förlags sensommarfest på Djurgården i Stockholm – men Engdahl gick ut ur rummet när Danius kom och lämnade tillställningen tidigt.

– Nu måste jag skynda mig i väg till årsmöte med båtklubben, sa han till Expressens Karin Sörbring.

Vid tisdagskvällens stora kulturfest på Djurgården var det två gäster som väckte lite extra uppmärksamhet. Såväl Sara Danius som Horace Engdahl – två av huvudmotståndarna i Svenska Akademien-bråket – var på plats. 

Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, gick till hårt angrepp mot ledamoten Horace Engdahl i sitt direktsända sommarprogram i P1 på lördagen.

I programmet beskrev hon skandalen inom Svenska Akademien som en av de största i Sverige i modern tid.

Och mot slutet av programmet kom hon med en iskall passning till Horace Engdahl:

– En sak är klar: historien kommer inte vara nådig vad dagens Svenska Akademi beträffar, i synnerhet inte när det gäller herr Engdahl, i den mån han överhuvudtaget kommer att bli ihågkommen.

Sara Danius på plats på Bonniers sensommarfest.Foto: OLLE SPORRONG

Horace Engdahl lämnade festen tidigt

Engdahl skrev i en kommentar till Dagens Nyheter att han inte lyssnat på programmet: ”Du kanske blir förvånad över det jag säger nu, men jag lyssnar faktiskt inte på sommarpratare, och jag gör inget undantag för den som framträder i dag.”

Under tisdagskvällen var de alltså båda på plats vid Bonnierfesten på Djurgården.

Sara Danius ville inte ge några kommentarer vid tillställningen, som hölls bara dagar efter hennes sommarprogram.

De båda Akademiledamöterna möttes dock, på avstånd.

Horace Engdahl stod i matsalen på nedre plan då Sara Danius kom nerför trappan mot buffén som traditionsenligt bestod av skagenröra och laxpaté. Då Engdahl fick syn på Danius gick han omedelbart ut från rummet och styrde stegen mot minglet på gräsmattan utanför.

En halvtimme senare lämnade han tillställningen.

 

Horace Engdahl innan han lämnade festen.Foto: OLLE SPORRONG

– Det hade varit jättetrevligt, men jag måste skynda mig i väg till årsmöte med båtklubben, svarade Engdahl.

Sedan lämnade han festen med glatt humör.

”Jag har numera en plastbåt”

Horace Engdahl berättade i höstas när Karin Sörbring intervjuade honom:

– Jag har även haft motorbåt i 20 år och hade först en mahognybåt byggd 1958. Då måste du lära dig snickeri, glasmästeri, plåtslageri, måleri, motormekanik, lite byggnadskonst. Det är ett annat liv. Då jag går ner på Heleneborgs båtklubb på Långholmen går jag in i en annan värld.

– Jag har numera en plastbåt. Jag skäms lite för att erkänna det, men min träbåt förliste i en storm 1999, några dagar efter det att jag blev ständig sekreterare. Då kom jag fram till att jag inte längre skulle ha tid att greja med en träbåt. En vårrustning tar minimum 100 timmar. Nu skulle jag egentligen kunna återgå till träbåt, men jag tvekar lite. Det är väldligt mycket jobb.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.