Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Engdahl flyttad från finrum till toaletter

Tavlan med Horace Engdahl står numera på ett utrymme på bottenplanet vid hissen, kapprummet och toaletten.
Foto: Expressen

Från en central plats i Bonniers porträttsamling – till ett utrymme bredvid toaletten på nedervåningen.

På Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm har ett porträtt av Akademieledmoten Horace Engdahl nu fått en mindre smickrande placering. 

Det kan knappast ha undgått någon att Svenska Akademien är mitt inne i sin svåraste kris någonsin med bland annat strömhopp av medlemmar, en problematisk jävsituation  och trakasserianklagelser mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som nekar till alla beskyllningar. 

Samtidigt har ett porträtt på Horace Engdahl blivit en snackis i Stockholms kulturvärld. 

På Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm har porträttet på ledamoten flyttats och plockats bort från finrummet. I stället får den nu finna sig i ett utrymme på bottenplanet vid hissen, kapprummet och toaletten. 

"Ojojoj. Porträttet på Horace Engdahl har flyttats nära toaletten på Bonniers Manilla", skriver DN:s kulturskribent Maria Schottenius på Twitter.

https://twitter.com/schottenius/status/989532861769404423

Även tidningsdrottningen Amelia Adamo har uppmärksammat förflyttningen. 

"På väg till toan på Bonniers Manilla hänger Horace Engdals jätteporträtt. Nyflyttad. Undanhängd", skriver hon på Instagram.

https://www.instagram.com/p/BiCecsWFcSh/?hl=sv&taken-by=amelia.adamo

Förläggaren Eva Bonnier, dotter till legendariske förläggaren Gerhard Bonnier, säger att placeringen inte har att göra med den senaste tidens händelser i Svenska Akademien. 

– Vi måste med jämna mellanrum hänga om porträtten på Manilla eftersom vi får in nya porträtt. Just nu håller vi på med en omhängning och då hamnade porträttet på Horace där det gjorde. Vi har länge diskuterat att ha Horace porträtt just där eftersom det är det största porträttet vi har och det är den platsen som passar bäst, säger Eva Bonnier.

Horace Engdahl som jättemålning

I Bonnierfamiljens representationsvilla på Djurgården i Stockholm inryms en porträttsamling på över 300 verk av svenska författare – Bonnierförlagets viktigaste skriftställare genom tiderna.

Det första förvärvet gjordes 1905 när Karl Otto Bonnier köpte Hanna Paulis porträtt av Verner von Heidenstam.

När Horace Engdahl för omkring fyra år sedan fick erbjudandet att – som traditionen bjuder – låta den konstnär han själv ville göra ett porträtt av honom, så tillkom ett av den exklusiva samlingens mer oväntade alster. 

För med bud levererades till bokförläggare Eva Bonniers kontor en jättemålning av Horace Engdahl. Expressen erfar att Eva Bonnier fick en smärre chock när det stora paketet anlände.

Målningen gavs dock en framskjuten plats i samlingen och placerades till höger om stora trappan i nedre galleriet på Nedre Manilla. 

Och där har den hängt tills Svenska Akademien började krackelera och Horace Engdahl utgöt sig över den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius.

Expressen har sökt Horace Engdahl och porträttets upphovsman Jan Håfström. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.