Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hör du, Löfven - nu lyfter S

Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Med nye partiledaren Stefan Löfven vid rodret lyfter Socialdemokraterna 5,6 procentenheter till 29,3 procent i Ipsos februarimätning. Moderaterna backar samtidigt 3,6 procentenheter till 32,1 procent.

Väljaropinionen enligt Ipsos

Parti/block  - Väljarstöd*  - Förändring**

Alliansen (M, FP,C, KD) 47,2 –1,9
Rödgröna (S, MP, V) 46,1 +2,0

Moderaterna 32,1 –3,6
Folkpartiet 6,2 +0,4
Centerpartiet 5,0 +0,4
Kristdemokraterna 3,9 +0,8

Socialdemokraterna 29,3 +5,6
Miljöpartiet 9,0 –1,7
Vänsterpartiet 7,7 –1,9

Sverigedemokraterna 5,5 –0,3
Övriga 1,3 +0,3

*I procent februari 2012
**I procentenheter jämfört med föregående mätning.

Resultat baserat på 2 185 telefonintervjuer under perioden 6–22 februari.

Ipsos hette tidigare Synovate.

Källa: Dagens Nyheter (TT)

– Nu ser det ut att vara upplagt för match igen säger Ipsos vd Karin Nelson till Dagens Nyheter där mätningen publiceras.

Hon säger att det inte går att slå fast om S lyft är ett resultat av lättnad efter Håkan Juholts avgång eller en Stefan Löfven-effekt.

Väljarna återvänder

– Det vi framför allt ser är att de väljare som gick till Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu återvänder till Socialdemokraterna. Vänsterpartiets ökning i januari verkar mer ha varit kopplad till krisen i Socialdemokraterna och inte en Jonas Sjöstedt-effekt, enligt Nelson.

Hon vill inte blåsa faran över för Socialdemokraterna.

– Det har skett en rekyl, men om den är beständig har vi ingen aning om, säger hon i DN.

46,1 procent för oppositionen

Tillsammans får de tre rödgröna oppositionspartierna 46,1 procent och de fyra borgerliga regeringspartierna 47,2 procent. KD ökar men hamnar ändå under riksdagsspärren. FP och C går också framåt något medan SD backar.

Skillnaden mellan blocken är den minsta på ett halvår, bara 1,1 procentenheter jämfört med 11,6 procentenheter i november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.