Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hoppet ute för de 44 på den försvunna ubåten

Hoppet att hitta överlevande från den försvunna ubåten ARA San Juan är nu ute, meddelar den argentinska flottan.
Foto: ARGENTINA NAVY / AP TT NYHETSBYRÅN

Argentinska flottan säger att hoppet att rädda de 44 personerna ombord är ute. 

Sökandet efter ubåten fortsätter ändå.  


Försvarsministeriet i Argentina har avslutat räddningsinsatsen som pågått sedan den 17 november. Sökandet efter ubåten fortsätter, men hoppet att finna överlevande har slocknat. 

– Försvarsmakten och den argentinska flottan rapporterar i dag att räddningsinsatsen är avslutad och att sökandet förändras, säger en talesperson på des presskonferens som hålls runt 23-tiden svensk tid, rapporterar tidningen Clarin

Under onsdagen meddelade flottan att de har sökt ett område med en 40 kilometer radie, på djup som varierat mellan 200 - 1000 meter. Trots de goda väderförhållandena har arbetet gått långsamt. Marinen antar nu att båten ligger på havsbotten.

På presskonferensen uppger flottans talesperson att de inte funnit några spår av ubåten, som senaste hade kontakt med omvärlden den 15 november. 

Sammanlagt har  4 000 personer från dryga tolv länder har deltagit i räddningsarbetet.

Läs mer: Ubåten hade tekniska problem innan avfärd 

"De har dolt saker för oss"

In i det sista fanns hoppet och vid två tillfällen har räddningsoperationen förlängts, trots att prognosen sett dyster länge. 

Sista bekräftade livstecknet från ubåten kom från en plats 432 kilometer utanför den argentinska kusten.
Foto: ARDUIN MAURICIO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt har flera av besättningens familjer gått samman i en stämningsansökan. Familjerna misstror att räddningsoperationen har gått rätt till. 

– De har dolt saker för oss och ljugit om saker och som jag förstått det så är det osannolikt att vi får veta sanningen om det här inte utreds, säger en av besättningsmännens pappa till tidningen Clarin. 

Läs mer: De kämpar mot klockan inuti försvunna ubåten

Besättningens sista radiokontakt

Besättningen ska i den sista radiokontakten ha larmat om ett haveri i farkostens batterisystem. 

Saltvatten ska ha tagit sig in genom ventilationssystemet till ett batteri och orsakat kortslutning och en brand i batteriet. 

Efter haverilarmet ska kaptenen enligt rutin ha blivit beordrad att byta kurs och återvända till hemmabasen Mar del Plata. 

Sista bekräftade livstecknet från ubåten kom från en plats 432 kilometer utanför den argentinska kusten. 

Arbetet att hitta ubåten fortgår alltjämt och är viktigt inte bara för att få hem den förlorade besättningen med också för att förstå vad som orsakat katastrofen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.