Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hoppet snart ute

Det 166 meter långa fartyget, som ägs av ett holländskt rederi, hade lastats med sten när det gick till sjöss i går. Under loppet av någon minut gick båten runt.
Foto: HOMMEDAL,

Trots att över ett dygn gått sedan fartygstragedin utanför Bergen fortsatte räddningsmanskap på tisdagen att söka efter överlevande i det upp-och-ner-vända olycksfartyget Rocknes.

15 människor saknades fortfarande sedan tre personer hittats döda, en av dem sex kilometer från olycksplatsen i Raunefjorden på norska västkusten. Bland de saknade var fartygets norske befälhavare.  Räddningsarbetet avbröts vid mörkrets inbrott men skulle återupptas på onsdagsmorgonen. Däremot fortsatte ansträngningarna att försöka begränsa oljeutsläppen från det skadade fartyget. Redan på tisdagen hade dock hundratals döda sjöfåglar påträffats runt olycksplatsen.  Under tisdagseftermiddagen borrade specialinkallade räddningsexperter från Nederländerna hål i skrovet. De små hålen används för att blåsa in luft och därigenom stabilisera fartyget.  - Det kommer att ta lång tid, kanske till på torsdag, innan vi kan gå in i vraket, sade polistalesmannen Trygve Hillestad.

Mirakelräddning Tre besättningsmän kunde närmast mirakulöst räddas natten till tisdagen, sedan räddningsmanskapet skurit upp en mindre öppning med skärbrännare genom det 16 millimeter tjocka skrovet.  ''Var snälla och skynda er, min kompis dör'', stod det på en av papperslapparna som skickades fram och tillbaka mellan in-och utsidan för att man bättre skulle kunna kommunicera. Troligen räddade deras vaktjänst i maskinrummet livet på dem. De varma maskinerna hjälpte dem att klara kylan och mörkret.  Ögonvittnen kunde under dagen bekräfta manskapets uppgifter om att Rocknes gått på grund innan hon slog runt i måndags eftermiddag. Skrovet var uppfläkt längs tre fjärdedelar av fartygslängden, rapporterade en norsk tv-reporter på plats.  Först när fartyget har stabiliserats kommer räddningsmanskapet att överväga om de ska ta sig in i fartyget för att söka efter överlevande. Både polis och räddningsmanskap medgav att det inte fanns stort hopp om att hitta någon som överlevt ett helt dygn efter katastrofen.

Sorg i Manila Sorg rådde i Manila i Filippinerna, där de flesta ur besättningen hörde hemma, rapporterade tidningen Verdens Gangs nätupplaga. Rocknes ägare Jebsen Management har nått de anhöriga till dem som drunknat eller som saknas. Två anhöriga per offer erbjuds resa till olycksplatsen. En sjöfartsorganisation har också upprättat ett kriscenter för anhöriga. Av de totalt 24 filippinierna ombord räddades åtta. Övriga saknades fortfarande ett dygn efter haveriet.  Tragedin kommer att få stora följder för de anhörigas ekonomiska situation, sade en företrädare för Filippinernas ambassad i Stockholm.  - Det filippinska manskapet stod för en god och stabil inkomst till familjerna hemma i Filippinerna.  Sjöförklaring väntas inom kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.