Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hoppet ökar för Joe Biden inför helgens val

Expressens USA-korrespondent om den senaste demokratiska debatten.
Joe Biden.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bernie Sanders.Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Joe Biden sätter stort hopp till väljarna i South Carolina. 

Vid lördagens primärval i delstaten hoppas den förre vicepresidenten hämta upp tappet till Bernie Sanders. 

Den förre vicepresidenten var länge en av storfavoriterna till att bli Demokraternas presidentkandidat men har haft en tuff inledning på primärvalsäsongen. Efter nomineringsmöten och primärval i Iowa, New Hampshire och Nevada fanns inget som tydde på att han skulle lyckas behålla sin position.

Oron har fortsatt efter att siffror visat att gapet mellan honom och Bernie Sanders minskat. 

”Jag kommer att vinna”

Under lördagen hålls primärval i delstaten South Carolina och där har Joe Biden sagt sig vara säker på att kamma hem segern. 

– Jag kommer att vinna South Carolina, sa han i debatten i CNN tidigare i veckan. 

Inför helgens val ställde sig en framträdande afroamerikansk kongressledamot, James E. Clyburn, bakom Biden. Det har tolkats som en stark indikation på att Biden kan räkna med stort stöd bland afroamerikanska väljare i delstaten. Väljargruppen har sedan länge räknats som starka supportrar av Barack Obamas tidigare vicepresident. 

Under torsdagen kom även stärkande besked i den ansedda opinionsundersökningen från Monmouth University, som placerade Biden i täten. 

Enligt undersökningen hade Biden 36 procent av stödet av de demokratiska väljarna, samtidigt som Bernie Sanders låg på 16 procent. Kandidaterna Elizabeth Warren och Amy Klobuchar hade 8 respektive 4 procent.

Joe Biden ligger före Bernie Sanders

Monmouth University-undersökningen visar att Biden har stöd av 45 procent av de afroamerikanska väljarna, med miljardären Tom Steyer på en andraplats på 17 procent. Steyer har spenderat stora summor pengar på reklamkampanjer i delstaten, som riktats främst mot svarta väljare. 

– Biden ser ut att hålla fast vid sitt grundstöd bland afroamerikaner i South Carolina, säger Patrick Murray, som är ansvarig för opinionsundersökningen till LA Times. 

Bland Bidens supportrar hoppas man nu att en seger i South Carolina ska kunna få kandidaten att återigen segla upp som favorit till att utmana Donald Trump, där Bernie Sanders under primärvalssäsongens början tagit täten. 

– Jag känner mig säker på att Joe Biden kommer att vinna tvåsiffrigt här och han kommer att göra bra ifrån sig på Supertisdagen, säger Dick Harpootlian, en av de lokala kampanjmedarbetarna i South Carolina till Politico. 

Primärvalen i USA

• Under primärvalskampanjen håller delstaterna val antingen genom primärval eller nomineringsmöten, ett så kallat caucus. 

• Syftet är att fördela delegater till Demokraternas konvent i Milwaukee i sommar då partiets slutliga val som presidentkandidat utses.

• Omkring 4 000 delegater utses av väljarna och omkring 770 stycken är så kallade superdelegater, som själva väljer vilken kandidat de röstar på. 

• Under ett primärval har väljarna hela dagen på sig att rösta och avlägger sina röster utan att nödvändigtvis berätta vem man har röstat på. Antalet delegater en kandidat får avgörs av hur många röster de får. 

• Under ett caucus hålls i stället möten i skolor, kyrkor eller på andra platser. Där samlas väljare och diskuterar kandidaterna under några timmar för att sedan visa vem som ska få deras röst genom handuppräckning eller att ställa sig i grupper. 

• Enligt reglerna slås kandidater som inte får 15 procent av rösterna ut och väljare som ställt sig bakom en utslagen kandidat kan då rösta på sitt andrahandsalternativ. Det gör att den som får flest röster i den första omgången inte behöver vara den som vinner.

• Under primärvalet 2020 väljs kandidaterna vid caucus-förfarandet i Iowa, Nevada, North Dakota och Wyoming. 

• Super Tuesday, den 3 mars, är extra viktig eftersom väljare i 16 olika delstater, grupper eller territorier avlägger sina röster.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.