"Vår uppgift är att göra tydligt att valet handlar om investeringar i fler jobb och mer kunskaper i skolan genom mindre klasser eller att fortsätta med en regering som tror att sänkt skatt är svaret på alla samhällsproblem." Carin Jämtin, S, partisekreterare Foto: Torbjörn Selander"Vår uppgift är att göra tydligt att valet handlar om investeringar i fler jobb och mer kunskaper i skolan genom mindre klasser eller att fortsätta med en regering som tror att sänkt skatt är svaret på alla samhällsproblem." Carin Jämtin, S, partisekreterare Foto: Torbjörn Selander
"Vår uppgift är att göra tydligt att valet handlar om investeringar i fler jobb och mer kunskaper i skolan genom mindre klasser eller att fortsätta med en regering som tror att sänkt skatt är svaret på alla samhällsproblem."
Carin Jämtin, S, partisekreterare Foto: Torbjörn Selander
"Vi har mer stöd än på tio år, så mycket talar för att vi kommer att göra ett bra EU-val. Och det är nödvändigt att vi kavlar upp ärmarna och vinner det här valet." Aron Etzler, V, partisekreterare"Vi har mer stöd än på tio år, så mycket talar för att vi kommer att göra ett bra EU-val. Och det är nödvändigt att vi kavlar upp ärmarna och vinner det här valet." Aron Etzler, V, partisekreterare
"Vi har mer stöd än på tio år, så mycket talar för att vi kommer att göra ett bra EU-val. Och det är nödvändigt att vi kavlar upp ärmarna och vinner det här valet."
Aron Etzler, V, partisekreterare
"Det känns lovande att vi är det parti som vuxit mest sedan valet 2010. Vi tror att många vill se en ny regering med ett starkt grönt parti. Det blir en spännande valrörelse." Anders Wallner, MP, partisekreterare Foto: Ronny Johannesson"Det känns lovande att vi är det parti som vuxit mest sedan valet 2010. Vi tror att många vill se en ny regering med ett starkt grönt parti. Det blir en spännande valrörelse." Anders Wallner, MP, partisekreterare Foto: Ronny Johannesson
"Det känns lovande att vi är det parti som vuxit mest sedan valet 2010. Vi tror att många vill se en ny regering med ett starkt grönt parti. Det blir en spännande valrörelse."
Anders Wallner, MP, partisekreterare Foto: Ronny Johannesson
"Skillnaden emellan blocken minskar i flera mätningar, men mycket arbete återstår. För oss handlar det nu om att tydliggöra konflikten om jobben. Vi fokuserar på nya jobb och Stefan Löfven vill satsa på bidragspolitik." Kent Persson, M, partisekreterare Foto: Jens L'Estrade"Skillnaden emellan blocken minskar i flera mätningar, men mycket arbete återstår. För oss handlar det nu om att tydliggöra konflikten om jobben. Vi fokuserar på nya jobb och Stefan Löfven vill satsa på bidragspolitik." Kent Persson, M, partisekreterare Foto: Jens L'Estrade
"Skillnaden emellan blocken minskar i flera mätningar, men mycket arbete återstår. För oss handlar det nu om att tydliggöra konflikten om jobben. Vi fokuserar på nya jobb och Stefan Löfven vill satsa på bidragspolitik."
Kent Persson, M, partisekreterare Foto: Jens L'Estrade
"Gapet minskar. När nu valtemperaturen höjs kommer även oppositionens spretiga förslag att granskas hårdare och därmed blir alternativen i svensk politik tydligare och till vår fördel." Nina Larsson, FP, partisekreterare Foto: Lasse Svensson"Gapet minskar. När nu valtemperaturen höjs kommer även oppositionens spretiga förslag att granskas hårdare och därmed blir alternativen i svensk politik tydligare och till vår fördel." Nina Larsson, FP, partisekreterare Foto: Lasse Svensson
"Gapet minskar. När nu valtemperaturen höjs kommer även oppositionens spretiga förslag att granskas hårdare och därmed blir alternativen i svensk politik tydligare och till vår fördel."
Nina Larsson, FP, partisekreterare Foto: Lasse Svensson
"Vi är så klart inte nöjda. Samtidigt så får vi hela tiden nya medlemmar och vi har just börjat med utåtriktade aktiviteter inför EP-valrörelsen. Det kommer att ge resultat längre fram." Acko Ankarberg, KD, partisekreterare Foto: Cornelia Nordström"Vi är så klart inte nöjda. Samtidigt så får vi hela tiden nya medlemmar och vi har just börjat med utåtriktade aktiviteter inför EP-valrörelsen. Det kommer att ge resultat längre fram." Acko Ankarberg, KD, partisekreterare Foto: Cornelia Nordström
"Vi är så klart inte nöjda. Samtidigt så får vi hela tiden nya medlemmar och vi har just börjat med utåtriktade aktiviteter inför EP-valrörelsen. Det kommer att ge resultat längre fram."
Acko Ankarberg, KD, partisekreterare Foto: Cornelia Nordström
"Spretiga mätresultat nu. Men alla allianspartier går framåt och Alliansen minskar avståndet rejält till de rödgröna. Det blir en tuff match hela vägen till valdagen." Michael Arthursson, C, partisekreterare Foto: Cornelia Nordström"Spretiga mätresultat nu. Men alla allianspartier går framåt och Alliansen minskar avståndet rejält till de rödgröna. Det blir en tuff match hela vägen till valdagen." Michael Arthursson, C, partisekreterare Foto: Cornelia Nordström
"Spretiga mätresultat nu. Men alla allianspartier går framåt och Alliansen minskar avståndet rejält till de rödgröna. Det blir en tuff match hela vägen till valdagen."
Michael Arthursson, C, partisekreterare Foto: Cornelia Nordström
"Vi fortsätter att ligga stabilt i opinionen även om det går lite upp och ned i enskilda undersökningar. Vi ser nu fram emot att EU-valrörelsen drar igång där vi kommer åskådliggöra att vi är det mest EU-kritiska aternativet." Björn Söder, SD, partisekreterare Foto: Sven Lindwall"Vi fortsätter att ligga stabilt i opinionen även om det går lite upp och ned i enskilda undersökningar. Vi ser nu fram emot att EU-valrörelsen drar igång där vi kommer åskådliggöra att vi är det mest EU-kritiska aternativet." Björn Söder, SD, partisekreterare Foto: Sven Lindwall
"Vi fortsätter att ligga stabilt i opinionen även om det går lite upp och ned i enskilda undersökningar. Vi ser nu fram emot att EU-valrörelsen drar igång där vi kommer åskådliggöra att vi är det mest EU-kritiska aternativet."
Björn Söder, SD, partisekreterare Foto: Sven Lindwall

Hoppet för Reinfeldt: De osäkra väljarna

Publicerad

GÖTEBORG. En god nyhet för Fredrik Reinfeldt:

De osäkra avgör valet.

I Expressens och Demoskops väljarbarometer för april svarar var femte väljare att de inte vet vad de ska rösta på.

Samtidigt får de rödgröna partierna egen majoritet för fjärde månaden i rad - och Sverigedemokraterna noteras för den lägsta siffran sedan oktober 2012.

Slaget står om de som ännu inte bestämt sig. Det är den glada nyheten till de 2 800 moderater som i går och i dag samlas på Svenska Mässan i Göteborg.

Andelen osäkra är den näst högsta någonsin i Demoskops mätningar, 22,2 procent.

- Sannolikt har väljarna svårt att se vari de stora skillnaderna mellan huvudalternativen består, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.

"Vi ska göra allt"

Moderaternas partisekreterare Kent Persson, som i går invigde partiets Sverigemöte med ett 30 minuter långt tal, säger till Expressen:

- Det har nog aldrig varit så här många osäkra väljare i Sverige, och det visar också hur öppet detta val egentligen är. Vi ska göra allt för att övertyga dem att det är vi som är bäst på att skapa nya jobb.

Det gör att valrörelserna som nu drar i gång på allvar kan få större betydelse än tidigare, tror statsvetaren Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet.

- Det finns all anledning för partierna att satsa hårt på sina valrörelser. För de partier som går bra, och för det röd-gröna blocket som helhet, gäller det att inte luta sig tillbaka.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, konstaterar att andelen osäkra också är "en källa till hopp" för Kristdemokraterna och Centerpartiet.

- De osäkra är troligen demobiliserade, sannolikt i huvudsak borgerliga, väljare som väntar in den reella valkampanjen. Trots allt är blockövergångar inte så vanliga, även om de är fler nu än förr, och huvuddelen av de osäkra landar sannolikt inom det block där de varit tidigare.

Tror på vändning

I aprilmätningen får Kristdemokraterna och Centerpartiet 3,7 procent vardera - och om det blir valresultatet åker båda partierna ur riksdagen.

- Dels riskerar ett sådant scenario hela alliansidén om regeringsduglighet och utgör därmed en öm punkt för alliansen som koalition, dels riskerar uppmärksamheten kring detta problem att demobilisera ljumma alliansväljare. Alliansen måste så att säga slåss på två fronter, dels mot de rödgröna och dels för att hålla ihop gruppen, konstaterar Marie Demker.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson är ändå hoppfull:

- Jag tror att det vänder när väljarna summerar de förslag som regeringen lagt och fortsätter att lägga under våren. Alliansen har en uppförsbacke just nu men de rödgröna är splittrade och drar åt olika håll.

Men alliansen är illa ute, enligt statsvetaren Malena Rosén Sundström:

- Hänvisningarna till att alliansen länge låg dåligt i opinionen men gjorde en stark vändning inför valet 2010 blir svårare att luta sig mot för borgerliga politiker, ju närmre valet vi kommer. Vid motsvarande period 2010 hade upphämtningen redan börjat.

Sverigedemokraterna backar

Jämfört med väljarbarometern i mars är inga förändringar statistiskt säkerställda i aprilmätningen.

Det är fjärde månaden i rad som de rödgröna partierna får egen majoritet, 51,9 procent - men avståndet minskar något, till 14,6 procentenheter.

Små ökningar noteras för samtliga allianspartier i aprilmätningen.

Jimmie Åkessons pågående Sverigeturné verkar inte ha gett det resultat som SD-ledningen hoppades på.

I aprilmätningen får partiet 8,5 procent - den lägsta siffran sedan oktober 2012.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag