Slaget står om de som ännu inte bestämt sig. Det är den glada nyheten till de 2 800 moderater som i går och i dag samlas på Svenska Mässan i Göteborg.
Andelen osäkra är den näst högsta någonsin i Demoskops mätningar, 22,2 procent.
- Sannolikt har väljarna svårt att se vari de stora skillnaderna mellan huvudalternativen består, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.
"Vi ska göra allt"
Moderaternas partisekreterare Kent Persson, som i går invigde partiets Sverigemöte med ett 30 minuter långt tal, säger till Expressen:
- Det har nog aldrig varit så här många osäkra väljare i Sverige, och det visar också hur öppet detta val egentligen är. Vi ska göra allt för att övertyga dem att det är vi som är bäst på att skapa nya jobb.
Det gör att valrörelserna som nu drar i gång på allvar kan få större betydelse än tidigare, tror statsvetaren Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet.
- Det finns all anledning för partierna att satsa hårt på sina valrörelser. För de partier som går bra, och för det röd-gröna blocket som helhet, gäller det att inte luta sig tillbaka.
Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, konstaterar att andelen osäkra också är "en källa till hopp" för Kristdemokraterna och Centerpartiet.
- De osäkra är troligen demobiliserade, sannolikt i huvudsak borgerliga, väljare som väntar in den reella valkampanjen. Trots allt är blockövergångar inte så vanliga, även om de är fler nu än förr, och huvuddelen av de osäkra landar sannolikt inom det block där de varit tidigare.
Tror på vändning
I aprilmätningen får Kristdemokraterna och Centerpartiet 3,7 procent vardera - och om det blir valresultatet åker båda partierna ur riksdagen.
- Dels riskerar ett sådant scenario hela alliansidén om regeringsduglighet och utgör därmed en öm punkt för alliansen som koalition, dels riskerar uppmärksamheten kring detta problem att demobilisera ljumma alliansväljare. Alliansen måste så att säga slåss på två fronter, dels mot de rödgröna och dels för att hålla ihop gruppen, konstaterar Marie Demker.
Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson är ändå hoppfull:
- Jag tror att det vänder när väljarna summerar de förslag som regeringen lagt och fortsätter att lägga under våren. Alliansen har en uppförsbacke just nu men de rödgröna är splittrade och drar åt olika håll.
Men alliansen är illa ute, enligt statsvetaren Malena Rosén Sundström:
- Hänvisningarna till att alliansen länge låg dåligt i opinionen men gjorde en stark vändning inför valet 2010 blir svårare att luta sig mot för borgerliga politiker, ju närmre valet vi kommer. Vid motsvarande period 2010 hade upphämtningen redan börjat.
Sverigedemokraterna backar
Jämfört med väljarbarometern i mars är inga förändringar statistiskt säkerställda i aprilmätningen.
Det är fjärde månaden i rad som de rödgröna partierna får egen majoritet, 51,9 procent - men avståndet minskar något, till 14,6 procentenheter.
Små ökningar noteras för samtliga allianspartier i aprilmätningen.
Jimmie Åkessons pågående Sverigeturné verkar inte ha gett det resultat som SD-ledningen hoppades på.
I aprilmätningen får partiet 8,5 procent - den lägsta siffran sedan oktober 2012.