Hoppas på framgång efter isländsk succé

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mattias Bjärnemalm är en av drygt tio svenska piratpartister som åkt till Reykjavik för att närvara under parlamentsvalet.
Foto: Åsa Asplid
Mattias Bjärnemalm, vice partiledare för svenska Piratpartiet hoppas att de isländska framgångarna sprids.
Foto: Stefan Rouden / FOTO: STEFAN ROUDÉN/SR PHOTO (C
Mycket tyder i nuläget på att Piratpartiet kommer få bilda regering med de tre oppositionspartierna Grön vänster, Socialdemokraterna och Ljus framtid.
Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

REYKJAVIK. Piratpartiet går mot succé i isländska valet.

Nu hoppas Mattias Bjärnemalm, svenska Piratpartiets vice partiledare, att framgångarna ska spridas.

– Känslan att vinna val kommer att betyda jättemycket för moralen hemma, säger han.

De lila piratflaggorna vajar från båten som ligger nere i Reykjaviks hamn samtidigt som Mattias Bjärnemalm kliver ner för relingen.

Han är en av drygt tio svenska piratpartister som åkt till Reykjavik för att närvara under landets parlamentsval. Förhoppningen är dels att lära av sina isländska kolleger, dels att få vara med när partiet som ursprungligen grundades i Sverige når sin enskilt största framgång.

Mycket tyder i nuläget på att Piratpartiet kommer få bilda regering med de tre oppositionspartierna Grön vänster, Socialdemokraterna och Ljus framtid.

– Det som piraterna lyckats med här är att visa att de inte är en del av etablissemanget, men också visat att de är villiga att arbeta för att förändra samhället, säger Mattias Bjärnemalm.

"Moralisk boost"

Han tror även att missnöjet med de traditionella partierna - efter flera uppseendeväckande skandaler - gynnat stödet för Piratpartiet.

Samtidigt är han medveten om att partiet inte har någon erfarenhet av att sitta i regeringsställning.

– Med ett oprövat kort så har du alltid den osäkerheten, men det är väl en del av det som gör det spännande. Men man kommer inte göra revolution i morgon, det är inte det det handlar om.

Hur påverkar de isländska framgångarna svenska Piratpartiet?

– Den moraliska boosten. Hela vår verksamhet bygger på volontärer och de är ganska trötta och utslitna. Så den känslan att vinna val kommer att betyda jättemycket för moralen hemma, säger Mattias Bjärnemalm.

Han medger att han till början blev förvånad över det ökande stödet för Piratpartiet på Island:

– Jag är inte förvånad nu, men jag var förvånad när det började gå bra för dem. De har haft bra stöd i ett års tid nu och de har konsekvent visat att de kan förvalta det stödet.

Vallokalerna stänger klockan tio på kvällen, därefter väntas ett preliminärt resultat presenteras ganska omgående. När Expressen träffar Mattias Bjärnemalm är han full av förväntan:

– Jag ser framemot ett ganska skönt festande i kväll, säger han.


LÄS ÄVEN: Piratpartiet kan vinna på Island – vill inte leda

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.