Mattias Bjärnemalm är en av drygt tio svenska piratpartister som åkt till Reykjavik för att närvara under parlamentsvalet. Foto: Åsa AsplidMattias Bjärnemalm är en av drygt tio svenska piratpartister som åkt till Reykjavik för att närvara under parlamentsvalet. Foto: Åsa Asplid
Mattias Bjärnemalm är en av drygt tio svenska piratpartister som åkt till Reykjavik för att närvara under parlamentsvalet. Foto: Åsa Asplid
Mattias Bjärnemalm, vice partiledare för svenska Piratpartiet hoppas att de isländska framgångarna sprids. Foto: Stefan Rouden / FOTO: STEFAN ROUDÉN/SR PHOTO (CMattias Bjärnemalm, vice partiledare för svenska Piratpartiet hoppas att de isländska framgångarna sprids. Foto: Stefan Rouden / FOTO: STEFAN ROUDÉN/SR PHOTO (C
Mattias Bjärnemalm, vice partiledare för svenska Piratpartiet hoppas att de isländska framgångarna sprids. Foto: Stefan Rouden / FOTO: STEFAN ROUDÉN/SR PHOTO (C
Mycket tyder i nuläget på att Piratpartiet kommer få bilda regering med de tre oppositionspartierna Grön vänster, Socialdemokraterna och Ljus framtid. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅNMycket tyder i nuläget på att Piratpartiet kommer få bilda regering med de tre oppositionspartierna Grön vänster, Socialdemokraterna och Ljus framtid. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN
Mycket tyder i nuläget på att Piratpartiet kommer få bilda regering med de tre oppositionspartierna Grön vänster, Socialdemokraterna och Ljus framtid. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

Hoppas på framgång efter isländsk succé

Publicerad

REYKJAVIK. Piratpartiet går mot succé i isländska valet.

Nu hoppas Mattias Bjärnemalm, svenska Piratpartiets vice partiledare, att framgångarna ska spridas.

– Känslan att vinna val kommer att betyda jättemycket för moralen hemma, säger han.

De lila piratflaggorna vajar från båten som ligger nere i Reykjaviks hamn samtidigt som Mattias Bjärnemalm kliver ner för relingen.

Han är en av drygt tio svenska piratpartister som åkt till Reykjavik för att närvara under landets parlamentsval. Förhoppningen är dels att lära av sina isländska kolleger, dels att få vara med när partiet som ursprungligen grundades i Sverige når sin enskilt största framgång.

Mycket tyder i nuläget på att Piratpartiet kommer få bilda regering med de tre oppositionspartierna Grön vänster, Socialdemokraterna och Ljus framtid.

– Det som piraterna lyckats med här är att visa att de inte är en del av etablissemanget, men också visat att de är villiga att arbeta för att förändra samhället, säger Mattias Bjärnemalm.

"Moralisk boost"

Han tror även att missnöjet med de traditionella partierna - efter flera uppseendeväckande skandaler - gynnat stödet för Piratpartiet.

Samtidigt är han medveten om att partiet inte har någon erfarenhet av att sitta i regeringsställning.

– Med ett oprövat kort så har du alltid den osäkerheten, men det är väl en del av det som gör det spännande. Men man kommer inte göra revolution i morgon, det är inte det det handlar om.

Hur påverkar de isländska framgångarna svenska Piratpartiet?

– Den moraliska boosten. Hela vår verksamhet bygger på volontärer och de är ganska trötta och utslitna. Så den känslan att vinna val kommer att betyda jättemycket för moralen hemma, säger Mattias Bjärnemalm.

Han medger att han till början blev förvånad över det ökande stödet för Piratpartiet på Island:

– Jag är inte förvånad nu, men jag var förvånad när det började gå bra för dem. De har haft bra stöd i ett års tid nu och de har konsekvent visat att de kan förvalta det stödet.

Vallokalerna stänger klockan tio på kvällen, därefter väntas ett preliminärt resultat presenteras ganska omgående. När Expressen träffar Mattias Bjärnemalm är han full av förväntan:

– Jag ser framemot ett ganska skönt festande i kväll, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Piratpartiet kan vinna på Island – vill inte leda

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag