Det har beskrivit som en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Kriget i Tigray har pågått sedan 3 november 2020 och orsakat ett otroligt lidande för människorna i regionen.
Uppemot 500 000 människor kan ha dött av striderna, av svält eller på grund av brist på sjukvård, enligt forskare vid Ghent universitet i Belgien. De officiella siffrorna är mycket lägre men hjälporganisationer och FN varnar för att situationen är katastrofal för miljontals människor.
Över 90 procent av befolkningen är i akut behov av humanitärt stöd, enligt FN. Sedan i december 2021 har inga hjälpsändningar kunnat ta sig in i regionen via landvägarna på grund av de hårda striderna.
”En mycket svår situation”
Matpaket, mediciner, vatten och annan hjälp har i stället fått flygas in – vilket är både enormt ineffektivt och dyrt. Det rapporterar BBC.
FN:s livsmedelprogram säger att fem miljoner människor nu står på randen till allvarlig brist på mat.
– Det är en mycket svår situation i regionen som pågått under en längre tid. Flera miljoner har flytt inom landet, 5,2 miljoner människor riskerar att få akut brist på mat eller svälter redan, säger Åsa Widell, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.
Hon beskriver svårigheterna att få in de hjälpsändningar som befolkningen behöver och som stoppats på grund av striderna.
– Det är nödsändningar av mat, vatten, mediciner, sjukvårdsutrustning. Tillgången på bränsle är nästan helt slut och då vet vi att vattenförsörjningen blir svårare när varken pumpar eller tankbilar går att köra, säger Åsa Widell.
Vapenvila och möjlig fred
På torsdagen kom dock positiva besked: Den etiopiska centralregeringen meddelade en vapenvila, och att de vill låta föra in humanitär hjälp till den drabbade civilbefolkningen och ”bana väg för en lösning av konflikten”.
– Vapenvilan är otrolig viktig, inte minst för att kunna nå fram med nödhjälpen, säger Åsa Widell och tillägger:
– Regnperioden är dessutom på väg och det är viktigt att förbereda för översvämningar och annat extremväder, det går bara att göra när det är vapenvila.
Parterna har förhandlat om vapenvila eller eldupphör i perioder och en av regeringens uppmaning till rebellstyrkorna är att dra sig tillbaka från området utanför Tigray som de tagit kontroll över.
Konflikten står mellan Etiopiens centralregering och soldater ifrån det lokala styret i Tigray. Kriget bröt ut i början av november 2020 efter att regeringen beordrade en militär offensiv mot Tigray som svar på en attack på en militärbas där regeringens styrkor befann sig.