Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hopp för brandmän mot cancern: ”Världsunikt”

Det nya skyddsunderstället ger mer än sextio gånger högre skydd.
Foto: OLLE SPORRONG
”Ett fantastiskt yrke, med fantastisk kamratskap”, menar Anders Cedergren. Därför fortsatte han att arbeta som brandman efter cancerdiagnosen.
Foto: OLLE SPORRONG
Det nya skyddsunderstället är gjort i bomull och polyester med löstagbar huva, partikelfilter och flera miljoner småkulor med aktivt kol.
Foto: OLLE SPORRONG
Oron för att drabbas av cancer finns hos svensk brandkår. Antalet skogsbränder förväntas öka och brandmännen vet fortfarande inte hur kemikalier från exempelvis batterier påverkar dem. ”Brandröken har definitivt inte blivit snällare”, säger Anders Cederberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Från amerikanska specialförbandet till svenska brandkåren. 

Tio år efter att brandmästare Anders Cederberg fick sin cancerdiagnos har ett nytt världsunikt skyddsunderställ tagits fram, som ger ett mer än sextio gånger högre skydd mot gifterna i brandröken.

– Jag är evigt tacksam att det äntligen finns ett skydd, säger han.

För två år sedan skrev Expressen om brandmästare och fyrabarnspappan Anders Cederberg, som likt många kolleger drabbats av cancer. Själv fick han diagnosen testikelcancer år 2011 och på brandstationen började man se ett skrämmande mönster.

– Vi hade ett pass då fyra av fem i samma släckbil hade en cancerdiagnos. Då börjar man ju fundera, berättade han.

Ander Cedergren fick testikelcancer 2011, likt många kolleger inom brandkåren. Sedan dess har han arbetat för ett bättre skydd mot den giftiga brandröken.
Foto: OLLE SPORRONG

Antalet cancerdödsfall är upp till tre gånger så högt bland brandmän som hos övriga befolkningen. 2012 startades därför Stiftelsen Brandmännens Cancerfond för att sprida kunskap.

– Det finns inget yrke i världen där det är så mycket forskat och bevisat, att miljön vi brandmän jobbar i leder till sjukdom. Man kan betrakta den här miljön som ett kemikaliemoln, säger Anders Cederberg som är ordförande i stiftelsen.

I flera år har arbetet pågått för ett bättre skydd mot den cancerframkallande röken. Det första framsteget blev en kontakt med amerikansk militär. 

Teknik från amerikanska specialförband

Anders Cederberg hörde talas om ett underställ som specialförbanden på andra sidan Atlanten använde mot kemiska gifter. Han tjatade sig till ett studiebesök – och tog hem idén till svensk industri. Nu ska understället, gjort i bomull och polyester med miljontals små kulor med aktivt kol, äntligen lanseras på marknaden.

Stället är framtaget av svenska CPP Garments, och innan lanseringen har Chalmers, Lunds universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet genomfört en studie på de nya skyddskläderna. 

De nya skyddskläderna reducerar de giftiga ämnena till en tusendel, jämfört med dagens standardunderställ som reducerar med en femtondel.
Foto: Pressbild

Resultatet visar att mängden cancerogena ämnen reduceras till en tusendel – jämfört med en femtondel som det nuvarande understället har. Något liknande finns inte på världsmarknaden.

– Det här är absolut bättre än jag hade förväntat mig. Det är helt otroligt vad det här aktiva kolet kan göra. Jag är evigt tacksam att det äntligen finns ett skydd, säger Anders Cederberg.

Bland kollegerna är nyheten efterlängtad. Anders Cederberg berättar att det finns en oro, främst hos de yngre brandmännen. Efter en brand kan huden lukta rök i en vecka – ett bevis på att kroppen tagit upp de skadliga ämnena.

– Det är faktiskt så att de kläder vi har i dag skyddar i ungefär 20 sekunder, berättar han.

Understället lanseras i höst och kommer först säljas till brandmän i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

– Jag hoppas att alla arbetsgivare tar sitt ansvar och ger sin personal det bästa skydd man kan få, säger Anders Cederberg. 

Cancerrisken för brandmän

Brandmän har två gånger större risk än andra att utveckla testikelcancer.

Det finns även ett säkerställt samband mellan brandsläckning och ökad risk för protstacancer, lymfcancerformen non-Hodgkins samt benmärgscancern multipel myelom.

Sifforna kommer från University of Cincinnati i USA som tittat på 32 olika vetenskaplig studier där 110 000 brandmän ingått.

Källa: University of Cincinnati 

Se även:

Våldsamma skogsbränder härjar i västra USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.