Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hönssjuka i Blekinge – 5 000 hönor avlivas

I Blekinge måste 5 000 hönor avlivas efter ett utbrott av newcastlesjuka, en allvarlig och smittsam sjukdom som drabbar fåglar, men inte människor.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Blekinge måste 5 000 hönor avlivas efter ett utbrott av newcastlesjuka, en allvarlig och smittsam sjukdom som drabbar fåglar, men inte människor.

Samma variant av sjukdomen som drabbat gården i Ronnebytrakten cirkulerar bland duvor i södra och mellersta Sverige och även bland andra vilda fåglar.

”Därför är det viktigt att man som djurägare är noga med hygienrutiner och skyddar sina tamfåglar från kontakt med vilda fåglar”, säger epidemiolog Malin Grant i ett pressmeddelande från Statens veterinärmedicinska anstalt.

Smittskyddsutredning pågår för att ta reda på hur gården drabbades och om smittan kan ha förts vidare.

På gården gäller nu tillträdesförbud och särskilda restriktioner. Inga djur eller djurprodukter får lämna gården eller transporteras in till den. När hönorna avlivats kommer gården att saneras.

Runt gården har en skyddszon och en övervakningszon införts. Det betyder bland annat att fjäderfä och andra fåglar i fångenskap måste hållas inomhus i området.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.