Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hongkongs ledare backar – lagförslaget skjuts upp

Här demonstrerar hundratals mammor, som är oroliga att det nya lagförslaget ska skrämma i väg den yngre generationen från Hongkong.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Massiva protester mot ett lagförslag i Hongkong.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Carrie Lam väntas komma med ett uttalande under lördagen.Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det kontroversiella och kritiserade lagförslaget om utlämningar från Hongkong till Kina skrotas – tills vidare.

Hongkongs ledare Carrie Lam säger att det skjuts upp.

– Efter att ha studerat frågat de senaste två dagarna meddelar jag att vi pausar lagförslaget, säger hon.

Lagförslaget går ut på att personer i Hongkong ska kunna lämnas ut till Fastlandskina för rättegång. Men på fredagen hade det tidigare stödet för lagen börjat avta, skriver Reuters. Då ska flera Peking-vänliga politiker och en av Hongkong-ledaren Carrie Lams rådgivare ha sagt att lagförslaget bör läggas åt sidan ”för tillfället”.

Det bekräftas av Lam på lördagen.

Hon har då inte synts till sen i onsdags.

– Efter att ha studerat frågat de senaste två dagarna meddelar jag att vi pausar lagförslaget, säger hon.

Enligt Carrie Lam kommer de nu att kommunicera med samhället, förklara med och lyssna mer.

– Vi har gjort många besvikna och ledsna. Jag kände mig också ledsen och kände ånger. Vi kommer uppriktigt och ödmjukt acceptera kritik och förbättra.

Protester i Hongkong

Lagförslaget har mötts av kraftiga protester från civila.

I söndags uppges över en miljon Hongkongbor ha gett sig ut på gatorna för att protestera, och i veckan möttes tusentals demonstranter av tårgas och gummikulor från kravallpolis.

I dag har Kina och Hongkong – som är en del av Kina, men har ett självständigt administrativt styre – olika system vilket brukar kallas ”ett land, två system”. Kritiker menar att lagförslaget om utlämning kan äventyra detta och underminera Hongkongs finansiella ställning globalt. De litar inte på Kinas rättssystem.

”Osannolikt” att lagförslag skrotas helt

Michael Tien, som sitter i Hongkongs lagstiftningsråd och som ersättare till parlamentet i Kina, säger dock att det är ”osannolikt” att lagförslaget dras tillbaka helt.

– Det har stöd från den centrala regeringen (i Peking, reds anm) så jag tror att ett tillbakadragande skulle sända ett politiskt budskap att den centrala regeringen har fel. Det händer inte under ”ett land, två system”, säger han till Reuters.

Under söndagen har nya demonstrationer planerats.