Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hongkong drar tillbaka lag – som startade protesterna

Var ett av demonstranternas fem krav.
Hongkongs chefsminister Carrie Lam.Foto: MIGUEL CANDELA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En demonstration i Hongkong förra veckan.Foto: IVAN ABREU/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / IVAN ABREU/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En neonskylt med ”befria Hongkong” visas upp under en demonstration i centrala Hongkong.Foto: IVAN ABREU/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / IVAN ABREU/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Hongkong har formellt dragit tillbaka den kontroversiella utlämningslagen som lett till månader av protester på statens gator.

Dock möter den slopade lagen bara ett av demonstranternas fem krav, och protesterna lär inte ta slut på grund av detta.

Samtidigt planerar Kina att sparka Hongkongs ledare Carrie Lam, rapporterar Financial Times.

Det kontroversiella lagförslaget lades fram av Carrie Lam för att lösa problemen med en man anklagad för mord i Taiwan, med vilka Hongkong inte har något utlämningsavtal.

Dock ledde förslaget till, initialt fredliga, protester som under sommaren utvecklats till jättelika och ibland våldsamma manifestationer. 

Demonstranternas oro 

Demonstranterna har varit oroliga för att lagen skulle kunna användas till att utelämna pro-demokratiska aktivister till domstolar i Kina som kontrolleras av det styrande Kommunistpartiet.

Hongkong är en administrativ region som tillhör Kina, men har visst självstyre och har till skillnad från resten av Kina marknadsekonomi.

För en månad sedan backade Carrie Lam, och lovade att dra tillbaka förslaget, vilket officiellt skedde i dag.

Kraven under sommaren 

De pro-demokratiska demonstranterna har dock under sommaren krävt mer än så, bland annat vill de ha allmän rösträtt för att själva välja sin chefsminister.

Carrie Lam valdes till chefsminister år 2017 av Hongkongs valkommitté, som består av 1 200 representanter från olika samhällssektorer. Hon var den kandidat som backades av Peking.

Efter en sommar av pro-demokratiska protester utlösta på grund av Carrie Lams lagförslag vill Peking göra sig av med henne, rapporterar Financial Times.

Enligt tidningens källor vill Kina att situationen i Hongkong ska lugna ner sig, varefter de planerar att ersätta henne med en ställföreträdande chefsminister fram till nästa val år 2022.

Texten uppdateras.

Carrie Lam: Våld föder mer våld

Demonstranter kastade bomber och polisman blev knivskuren i halsen i förra helgens våldsamma protester.