Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hongkong-aktivisternas vädjan till Donald Trump

På söndagen fortsatte demonstrationerna i Hongkong. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Aktivisterna vädjade till Donald Trump. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals demonstranterna marscherade till amerikanska konsulatet. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Bakgrunden är att lagförslag i amerikanska kongressen som ska vidta åtgärder för demokrati och mänskliga rättigheter i Hongkong. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Senare på kvällen eskalerade oroligheterna och entrén till centralstationen sattes i brand. Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Oroligheterna i Hongkong fortsätter.

Nu vädjar demonstranterna till Donald Trump och på söndagen marscherade ett tåg till amerikanska konsulatet, skriver Reuters.

Enligt nyhetsbyrån sjöng den amerikanska nationalsången och bad Trump att ”befria” Hongkong. 

Polisen svarade med tårgas när demonstrationerna i Hongkong fortsatte under söndagen. 

Under kvällen sattes entrén till stadens centralstation i brand och andra byggnader – däribland banker och juvelaffärer – vandaliserades och fick fönstren krossade och väggarna nedklottrade, skriver nyhetsbyrån Reuters. 

Eskaleringen inträffade efter att ett tåg med tusentals maskerade demonstranter marscherat in till de centrala delarna av staden och tagit sikte mot amerikanska konsulatet. 

Flera av aktivisterna vädjade till USA:s president Donald Trump om att hjälpa Hongkong-befolkningen. Bland plakaten syntes texten ”Snälla president Trump, befria Hongkong”. 

Hongkong-demonstranterna vädjade till Trump

Enligt Reuters skanderade demonstrationståget ”Slåss för frihet, stå upp med Hongkong”. Därefter lämnade över namnunderskrifter för att ge sitt stöd till det lagförslag i den amerikanska kongressen som ska vidta åtgärder för demokrati och mänskliga rättigheter i Hongkong. 

Donald Trump har tidigare kallat demonstrationerna för ”upplopp” och att det är Kinas ensak och problem att lösa. 

I över 14 veckor har protesterna pågått i Hongkong. Startskottet var ett lagförslag som skulle möjliggöra för fångar att kunna utelämnas till Kina. Det lagförslaget har i veckan dragits tillbaka av Hongkongs ledare Carrie Lam i förhoppning om att demonstrationerna ska upphöra – men protesterna har fortsatt.