Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon ville stoppa saudisamarbetet

Jane Cederqvist ville stoppa samarbetet med Saudiarabien, men UD vägrade. Foto: Björn Tilly

Fortifikationsverkets förre generaldirektör Jane Cederqvist ville stoppa Sveriges samarbete med Saudiarabien redan år 2000, avslöjar Svenska Dagbladet i dag.

Men hennes önskan att dra sig ur byggandet av de jättelika, underjordiska bunkrarna fick tvärnej av Utrikesdepartementet.

– Det går knappt att föreställa sig hur stora de här anläggningarna är, säger Cederqvist till SvD.

Detta har hänt

9 mars

Efter att först vägrat kommentera, tvingas försvarsminister Sten Tolgfors kalla till en presskonferens där han bland annat sa att FOI inlett förhandlingar med diktaturen innan de fått klart tillstånd från regeringen.

12 mars

Dagens industri avslöjar i dag att svenska försvaret bistått Saudiarabien med vapen - och fått pengar för det. Överskottsmaterial har sålts till Saab för vidare försäljning till diktaturen, enligt tidningen.

22 mars

FOI gör en polisanmälan angående bulvanföretaget och en förundersökning inleddes. Flera medarbetare på FOI omplaceras.

28 mars

Sten Tolgfors avgår.

4 april

Utrikesminister Carl Bildt säger i en intervju med Dagens Industri att han tycker att Sverige ska fortsätta att sälja vapen till Saudiarabien.

25 april

Svenska Dagbladet avslöjar hur den svenska regeringen har hjälpt Saudiarabien att bygga de underjordiska bunkrarna i över två deccennier.

Jane Cederqvist tillträdde som generaldirektör för fortifikationsverket 1999. Redan första dagen på arbetsplatsen fick hon kännedom om Sveriges samarbete med Saudiarabien.

– Jag tyckte att det var obehagligt att verka i en diktatur. Saudiarabien är ett människorättsligt u-land, säger hon till Svenska Dagbladet.

Framförde kritiken

Kort efter att hon fick kännedom om de underjordiska bergrum, som var avsedda för att lagra bensin, flygbränsle, och diesel framförde hon kritik till såväl dåvarande finansminister Bosse Ringholm (S) som högt uppsatta tjänstemän på UD och svenska ambassaden i Riyadh. Men hennes önskan om ett avbrutet samarbete fick kalla handen.

– Det var ett döfött försök. Argumenten jag fick var att de goda kontakterna med den saudiska ledningen var för viktiga för att riskeras, säger Cederqvist till Svenska Dagbladet.

Mindre städer

Bakgrunden till de underjordiska anläggningarna var enligt henne Saudiarabiens rädsla för att bli anfallna av framför allt Irak. Under ett officiellt besök i landet fick hon se de underjordiska anläggningarna, och berättar att vart och ett har samma storleksproportioner som en mindre stad.

– Det finns både sjukhus och en moské under jord, säger hon till Svenska Dagbladet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!