Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utmanaren kastades ut från sjukhuset med sjuka dottern

Amy Klobuchar. Foto: DARREN HAUCK / AP TT NYHETSBYRÅN
I Eller säger Amy Klobuchar att många starka, självständiga kvinnor kandiderar till presidentposten. Foto: THAIS LLORCA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kommer att utmanas hösten 2020. Foto: OLIVIER DOULIERY / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66

Hon är en av kvinnorna som vill utmana Donald Trump.

För Elle berättar Amy Klobuchar, 58, att hon först gav sig in i politiken på grund av en sjuk dotter.

Och nu vill hon se en kvinnlig president:

– Låt bästa kvinna vinna.

Hon stod utomhus i februari, mitt i en snöstorm, när hon meddelade sin kandidatur. Nu är Amy Klobuchar en av alla i en lång rad politiker som hoppas vinna Demokraternas primärval för att sen utmana Donald Trump om presidentposten i USA.

Klobuchar har tagit examen vid Yale och University of Chicago Law School. Hon jobbade som åklagare innan hon 2006 – som första kvinna – valdes till senator för Minnesota.

Amy Klobuchars dotter föddes sjuk

Att hon gav sig in i politiken berodde på att hennes dotter 1995 fötts oväntat väldigt sjuk, och var tvungen att vårdas på intensiven. På den tiden hade försäkringsbolagen en regel:

Nyblivna mammor fick bara vara på sjukhuset i 24 timmar – sen skickades de hem.

Amy Klobuchar när hon i februari meddelade att hon ville bli president. Foto: ANTHONY SOUFFLE / AP TT NYHETSBYRÅN

Amy Klobuchar berättar i Elle: 

– Jag och min man hade varit uppe hela natten och så sparkade de bara ut mig. Medan jag ammade min dotter friskare började jag höra talas om andra mammor som hade haft samma upplevelse. Så jag gick till lagstiftare, inte som en folkvald utan som en mamma.

Hon krävde förändring, och fick igenom en av de första lagarna i landet som garanterar nyblivna mammor och deras bebisar 48 timmar på sjukhus.

I Elle-intervjun pratar hon sen vidare bland annat om hur hon samlade in pengar från ex-pojkvänner när hon kampanjade för senaten, om sexism och om hur hon en gång åt en sallad med en kam.

Svarar på kritiken: ”Höga förväntningar”

Amy Klobuchar har tidigare fått kritik för att vara krävande och kränkande gentemot sina anställda. Men hon är också populär bland väljarna, och ses som charmig och folklig – och effektiv.

För Elle berättar hon om sina styrkor och svagheter:

– Min styrka är att få saker gjorda. Vi har fått igenom 34 lagförslag under Donald Trumps tid som president. Jag vet att jag kan vara tuff och pusha folk för hårt – man kan alltid förbättras. Jag har höga förväntningar på mig själv och min personal, och mest av allt har jag höga förväntningar för landet.

Amy Klobuchar tror nu att USA är redo för en kvinnlig president.

– Ja. Det bästa exemplet på det är alla kvinnor som valdes 2018, inklusive flera guvernörer. Som jag alltid gillar att säga: Låt bästa kvinna vinna.