Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon vill starta taxi där inte män är välkomna

"Det är sjukt att man ska känna obehag när man åker taxi. Det var nu i helgen som jag fick obehagliga frågor och det var då som det verkligen satte i gång", säger Amanda Nyberg, 19.Foto: Privat / FACEBOOK

Amanda Nyberg, 19 år, säger att för många kvinnor och transpersoner känner sig otrygga i samband med taxiresor.

Därför har hon beslutat att starta ett nytt taxibolag – där män inte är välkomna.

– Folk får helt enkelt acceptera tanken, säger hon.

Amanda Nyberg har bestämt sig för att starta ett taxibolag som är till för endast tjejer och transpersoner, vilket P4 Östergötland var först att rapportera om.

Anledningen är att många tjejer utsatts för sexuella trakasserier i samband med att de valt att ta en taxi.

– Det är viktigt och många som känner obehag i en taxibil. Främst kvinnor och transpersoner, det behövs göras någonting, säger Amanda Nyberg.

När kom du på idén?

– Jag har tänkt att det är sjukt att man ska känna obehag när man åker taxi. Det var nu i helgen som jag fick obehagliga frågor och det var då som det verkligen satte i gång.

"Folk får acceptera tanken"

Tanken är att hon i höst ska börja titta på samarbetspartner och vara i gång med taxiverksamheten under nästa år i Linköping.

– Jag har inte körkort eller taxitillstånd. Det är lite rättsliga grejer som måste gås igenom, men jag har kollat med folk om de är intresserade att gå taxikurs och köra. Det har även varit bra respons på den fronten, säger hon.

Vad säger du till män som ringer och vill boka?

– Jag hoppas helt enkelt att folk respekterar att om man definierar sig som man och uppfattas som man, så finns det andra taxibolag att vända sig. Vi kan inte heller utesluta någon och anta könsidentitet utifrån attribut. Folk får helt enkelt acceptera tanken.

Få män har hört av sig

Hon är överväldigad över den respons som kommit.

– Den har varit otroligt stor. Det är jättekul och jättetragiskt att det finns så många icke-män som känner sig så otrygga i en taxi. Det är många som säger att de hellre går hem själva, än att sätter sig i en taxi sent på kvällen, säger Amanda Nyberg.

Hon säger att det varit några få män som hört av sig och tyckt att taxibolaget är diskriminerande.

– Det är några få som har tyckt att det är diskriminerade. Då känner jag att det är kul för dem att de ändå har ett privilegium att inte känna sig utsatta i en taxi. Det har med maktstrukturer och göra. Skönt för dem, men de måste inse problemet att folk känner sig hotade, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.