Hon vill sätta konstnärer i fängelse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sandra Nordin / Sörmlands Nyheter

SD-politikern Margareta Larsson vill att konstnärer som målar kvinnliga könsorgan på skolor ska straffas.

Med att sättas fängelse.

Det berättar SVT.

Under en riksdagsdebatt om ungdomspolitik i dag sade Margareta Larsson (SD), ledamot i kulturutskottet:

– Med tanke på den översexualisering som råder och att sexvanor är något som det görs politik av så tycker jag att man borde sitta i fängelse för sexuellt ofredande av minderåriga om man som konstnär målar vaginor på väggarna i skolan, sade Margareta Larsson.


Avbildat vaginor

Konstnären Carolina Falkholt har avbildat vaginor i färgstarka verk på  högstadieskolor i Halmstad och Nyköping och dessa verk har blivit  - minst sagt -  omdebatterade. Verket på skolan i Nyköping väckte så kraftiga reaktioner att det murades in för att döljas. Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly (V) svarade Margareta Larsson så här, enligt SVT.

– Den konstsynen och den kultursynen, den är 30-talets Tysklands. Jag tycker att det är avskyvärt och mycket anmärkningsvärt att det framförs av en ledamot i Sveriges riksdag, sade Lars Ohly.

Margareta Larsson menar att konstnärliga verk som anspelar på sex kan  drabba barn som utsatts för sexuella övergrepp.

Hon  tycker också att konsten borde ha ett syfte.

– I stället så får vi en meter stora vaginor på väggarna i skolsalarna. Jag tycker att det är opassande och jag tycker att vuxenvärlden ska våga sätta ner foten och säga vad som är lämpligt.

Margareta Larsson nämnde aldrig Carolina Falkholts namn men konstnären anser ändå att uttalandet var riktat mot henne.

– Att hon vill fängsla mig och styra hur jag ska uttrycka mig i min konst, tar jag som ett hot. Det är ett hot mot mig och mot all kulturell verksamhet som inte faller Sverigedemokraterna i smaken, säger Carolina Falkholt till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.