"Tjejfotboll fanns i princip inte alls i Moçambique. Det fanns inte heller något system som det finns i Sverige med exempelvis seriespel, utan vi var med och byggde upp strukturen helt och hållet", säger Cecilia Andrén-Nyström. Foto: Privat"Tjejfotboll fanns i princip inte alls i Moçambique. Det fanns inte heller något system som det finns i Sverige med exempelvis seriespel, utan vi var med och byggde upp strukturen helt och hållet", säger Cecilia Andrén-Nyström. Foto: Privat

"Tjejfotboll fanns i princip inte alls i Moçambique. Det fanns inte heller något system som det finns i Sverige med exempelvis seriespel, utan vi var med och byggde upp strukturen helt och hållet", säger Cecilia Andrén-Nyström.

 Foto: Privat
Målet är att inom två månader samla in tusen fotbollar som kommer att fördelas på 250 lag. "Än så länge har 179 personer bidragit med pengar så att vi har 600 bollar insamlade", säger Cecilia. Foto: PrivatMålet är att inom två månader samla in tusen fotbollar som kommer att fördelas på 250 lag. "Än så länge har 179 personer bidragit med pengar så att vi har 600 bollar insamlade", säger Cecilia. Foto: Privat

Målet är att inom två månader samla in tusen fotbollar som kommer att fördelas på 250 lag. "Än så länge har 179 personer bidragit med pengar så att vi har 600 bollar insamlade", säger Cecilia.

 Foto: Privat

Hon vill samla in 1 000 fotbollar till flickor

Publicerad

Fotbollen för tjejer existerade knappt i Moçambique, då startade Cecilia Andrén-Nyström ett eget fotbollslag. Nu samlar hon in fotbollar för att tjejerna ska kunna spela i vår.

– Än så länge har 179 personer bidragit med pengar så att vi har 600 bollar insamlade, säger Cecilia.

Cecilia Andrén-Nyström, 24, från Stockholm började spela fotboll när hon var fem år gammal och sedan dess har intresset hållit i sig. Skillnaden nu är att hon har flera fotbollslag.

Hon sadlade nämligen om till fotbollstränare och sedan startade hon ett eget fotbollslag för enbart tjejer i Moçambique.

– Det funkade så bra att vara tränare här i Sverige så då kände jag att jag nog skulle kunna starta ett eget fotbollslag, vilket tog mig till Moçambique. Organisation finns nu i hela Moçambique, Zambia, Åland och Sverige, säger Cecilia.

Ingen fotboll för tjejer

Fotbollsorganisation, "Futebol dá força", som betyder "Fotboll ger styrka", har 20 heltidsanställda och 400 ideella ledare som jobbar med tjejer.

– Tjejfotboll fanns i princip inte alls i Moçambique. Det fanns inte heller något system som det finns i Sverige med exempelvis seriespel, utan vi var med och byggde upp strukturen helt och hållet.

Cecilia ville använda fotbollen som en plattform för tjejerna.

– Med hjälp av fotbollen ändrar vi deras självbilder och låter dem vara självständiga individer.

Utbildar publiken

Inför varje fotbollsmatch har också tjejerna workshop.

– Då pratar och utbildar vi dem om sexualitet, mens, relationer, känslor, rättigheter och samtycke, allt som inte är helt lika självklart för dem. Vi utbildar dessutom också publiken, så när tjejerna får lära sig så får de också göra det.

Men nu när det snart är dags för en ny fotbollssäsong så har de ont om ordentliga fotbollar. I ett inlägg på organisationens facebooksida startade Cecilia därför en insamling.

Får bättre möjligheter

Målet är att inom två månader samla in tusen fotbollar som kommer att fördelas på 250 lag.

– Än så länge har 179 personer bidragit med pengar så att vi har 600 bollar insamlade.

Men det handlar inte bara om fotboll – utan mycket mer.

– Det är viktigt för att fotbollen i sig gör att tjejerna får bättre möjligheter att bestämma över sin framtid. Genom fotbollen får tjejerna lära sig o sina rättigheter, ta ansvar och utvecklas, säger Cecilia och avslutar med ett skratt:

– Dessutom är ju det ju jävligt kul att spela fotboll också!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag