Folkpartisten Camilla Lindberg vill riva upp rökförbudet som infördes 2005. Foto: Cornelia Nordström
Folkpartisten Camilla Lindberg vill riva upp rökförbudet som infördes 2005. Foto: Cornelia Nordström

Hon vill riva upp rökförbudet

Publicerad
Tillåt rökning på krogen.
Folkpartisten Camilla Lindberg vill riva upp lagen från 2005.
- Individen har rätt att fatta också dåliga beslut, skriver Lindberg i en motion.
Den sista maj 2005 togs de sista blossen inne på svenska restauranger och nattklubbar.
Tre och ett halvt år har gått sedan dess, men nu vill folkpartistiske riksdagsledamoten Camilla Lindberg att lagen skall slopas.
I en motion som lämnades inte under hösten skriver Camilla Lindberg:
”Visst är det så att rökning skadar hälsan, men individen har rätt att fatta också dåliga beslut i livet. Hetsen mot rökare pågår med metoder som är helt oacceptabla.”

Upp till krögarna

Camilla Lindberg argumenterar i motionen för att det skall vara upp till restaurangägarna själva att bestämma sin rökpolicy.
”Det är också ett utmärkt skäl att nu, efter en längre period av rökfrihet, släppa på det totala förbudet. Konsumenterna har nu en perfekt möjlighet att välja. Krögare och restauratörer vet att det finns en publik som uppskattar den rökfria miljön. Om det infördes en möjlighet att tillåta rökning, åtminstone i avskilda delar av en pub eller restauranglokal, skulle en del välja att införa det och andra inte.”
Expressen.se har sökt Camilla Lindberg, men hon har inte gått att nå.
Till Dalarnas Tidningar säger hon:
– Jag tycker inte om förbudet. Visst är det bra att många krogar är rökfria. Men krögarna ska själv få bestämma. Restaurang S2 i Borlänge var rökfritt redan innan förbudet kom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag