Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon vill få kvinnor i arbete – men de måste ha hijab

Vill kämpa för kvinnor och mot arbetslöshet.
Elham Aminzadeh är universitetslektor och har tidigare varit rådgivare till president Hassan Rouhani. Nu ställer hon upp i parlamentsvalet.Foto: Kassem Hamadé
Kvinnor som röstat i valet.Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN
Köer till valurnorna.Foto: VAHID SALEMI / AP TT NYHETSBYRÅN

TEHERAN. Nu går Iran till ödesval – 5000 kandidater slåss om 290 parlamentsplatser.

Universitetslektorn och förra presidentrådgivaren Elham Aminzadeh är en av flera kvinnor som ställer upp i valet.

Hennes mål är att kämpa för kvinnor och mot arbetslöshet.

– Ekonomin är hjärtefrågan, säger Elham Aminzadeh.

Tidigt på fredagsmorgon öppnade landets vallokaler i 31 provinser. 58 miljoner iranier är röstberättigade och en del av dem kommer att rösta i dagens viktiga parlamentsval. Universitetslektorn och tidigare presidentrådgivaren Elham Aminzadeh tillhör det konservativa lägret som räknar med att vinna valet stort. Men, hon är nervös och ger sig själv en chans på 50/50.

– Jag kandiderar för att jag är advokat och vill bevaka existerande lagar och hur det praktiseras i landet.  De lagar som är viktiga att bevaka är lagar som har med jobb, kvinnor och arbetslöshet att göra, säger Elham Aminzadeh som tidigare jobbade som rådgivare för president Hassan Rouhani.

Elham Aminzadeh jobbade tidigare som rådgivare för president Hassan Rouhani.Foto: ARASH KHAMOOSHI / POLARIS POLARIS IMAGES

FAKTA: Valet i Iran

• Valet sker i 31 provinser 

• 58 miljoner är röstberättigade 

• Reformisterna är en paraplyallians av grupper. De flesta lyder under namnet: ”Rådet för samordning av reformfronten”

• De konservativa är politiska grupper som står revolutionsgardet och högsta ledaren Ali Khamenei nära. 

• Totalt är det 290 ledamöter i parlamentet och Reformisterna har i dagsläget majoritet.

Tillhör konservativa blocket

Elham Aminzadeh har ställt upp i parlamentsvalet tre gånger tidigare. Hon har vunnit en gång och nu hoppas hon bli invald igen.

De två lägren – de konservativa och de reformvänliga – slåss om majoritet i parlamentet. Hon tillhör det konservativa blocket som är för mer statligt ingripande och som gjort sig kända för att vara motståndare till kärnenergiavtalet som tecknades med USA, Ryssland, Storbritannien, Kina, Frankrike och Tyskland 2015. USA drog sig ur avtalet 2018.

Nu är det ekonomin som står högst på kandidaternas agenda. USA:s skärpta sanktioner mot Iran slår hårt mot ekonomin. Inflationen ligger på mer än 35 procent. Kvinnor är mest utsatta.

– Vi har många kvinnor som är arbetslösa - värst drabbade är ogifta eller frånskilda. Vi måste skapa en trygghetsplattform som kan skydda dem, säger Elham Aminzadeh.

– Redan när jag blev invald förra gången jobbade jag för en lag som som skyddar kvinnans arv när hennes make dör, säger Elham.

Kvinnor får skilja sig – om det står i kontrakt

Koranen är grunden för alla lagar i Iran, precis som i andra länder där islam är statsreligionen. Frågor som hijab, skilsmässa, arv och sharialagar väcker debatt. Elham Aminzadeh påpekar att kvinnan redan nu har möjlighet att ställa krav innan hon gifter sig.

– När det gäller skilsmässofrågor kan paret när de förlovar sig få in sina villkor i förlovningsavtalet. Om de är överens om att hon kan ta ut skilsmässa när hon vill det kan hon göra det. Men, det måste stå i avtalet, säger hon.

Kvinnor i Iran möter på samma problem som i andra länder, menar Elham Aminzadeh.  De har problem med att uppnå höga positioner som president- eller premiärministerosten.

– Men utbildning, anställning och lika löner är vi bra på, säger hon.

Några kvinnor tar en selfie i samband med att de röstat i valet under fredagsmorgonen.Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN

Kvinnor måste bära hijab

Flera aktivistgrupper bland kvinnor i Iran är motståndare till hijabtvång. Elham Aminzadeh anser att kvinnor kan välja mellan olika hijabmodeller och färger men de måste respektera lagen, understryker hon.  

– Vi har en lag om att kvinnor ska bära hijab. Det är precis som andra lagar om andra frågor. Lagar stiftas för att respekteras. Runtom i landet är alla kvinnor fria att vilja vilken typ av hijab de vill.

Men, de är inte fria att ta av sig hijab?

– Nej, det får de inte göra.

”Ett viktigt val för de konservativa”

Expressens Kassem Hamadé på plats i en vallokal i Teheran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.