Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valrysaren i Irland – tre partier får 22 procent var

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Leo Varadkar ledde liberaliseringen i Irland. Foto: DAMIEN STORAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Micheál Martin, partiledare för nuvarande regeringens hittills största oppositionsparti Fianna Fáil.Foto: RICHARD WRIGHT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / RICHARD WRIGHT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

Det irländska parlamentsvalet ser ut att bli en rysare. 

Tre partier får alla 22 procent av rösterna enligt en första valundersökning, vilket bäddar för en lång regeringsförhandling – och en framtida koalitionsregering. 

Leo Varadkar och hans borgerliga parti Fine Gael har under sin tid vid regeringsmakten drivit en liberal förändringsprocess i det katolska landet genom att bland annat genomföra friare abort- och homoäktenskapsreformer. 

De senaste dagarnas opinionsundersökningar har visat att premiärminister Leo Varadkars och hans parti Fine Gaels främsta motståndare, oppositionspartiet Fianna Fáil, skulle vinna flest platser i parlamentet och skapa en koalitionsregering, skriver Reuters

Men i Ipsos första valundersökning när valurnorna precis stängt på sena lördagskvällen är resultatet långt ifrån tydligt. I resultatet får tre partier alla 22 procent var av de räknade rösterna, skriver Irish Times.  

Regeringspartiet Fine Gael får 22,4 procent, Fianna Fáil 22,2 procent och Sinn Féin får 22,3 procent.  

I snart hundra år har regeringsmakten alltid stått mellan Fine Gael och Fianna Fáil, men den senaste mandatperioden har uppstickaren Sinn Féin plötsligt tagit allt fler andelar av väljarnas röster. 

Gamla kopplingar till IRA

Vänsternationalistiska Sinn Féin, som leds av Mary Lou McDonald, har gamla kopplingar till IRA och terrorism som åter kommit upp i valrörelsen och även om partiet går starkt framåt har de andra partierna sagt att de inte kommer att samarbeta med Sinn Féin, skriver TT. 

Mary Lou McDonald, partiledare för Sinn Féin.Foto: NIALL CARSON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Brexit kommer att ha stor påverkan på Irlands framtid och Sinn Féin kampanjar för att driva fram en folkomröstning om en återförening av Nordirland. Men det som främst ligger bakom partiets bakgrund är deras kamp mot bostadsbristen, något som lockar unga väljare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.