Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon vet att hennes röst är bortkastad

Mulle Price röstar alltid på Labour.
Foto: Seamus Murphy
WINDSOR. Mulle Price ska gå och rösta på Labour i dag precis som hon gjort sedan 1979. Man kan undra varför. Hon vet ju att rösten är bortkastad.

Vilket valsystem är bäst?

Valet i dag i Storbritannien beskrivs som en rysare, valutgången är den osäkraste sedan valet 1992.
Kanske de Konservativa och David Cameron spurtat ifrån på slutet och når en egen majoritet, kanske det slutar med att inget parti får en egen majoritet.
Ja, kanske till och med Labour gör överraskande bra ifrån sig. Gordon Brown har spurtat rätt bra på slutet.

"Tjänar inget till"

Men en sak är säker. Valet här i Windsor är ingen rysare. Här råder tvärtom ingen spänning alls.
- Jag har bott här i 35 år och alltid röstat på Labour, säger Mulle Price, 72 år. För mig är det det rätta att göra. Jag vill visa att jag stödjer dem.
- Men jag inser förstås att rösten i praktiken inte tjänar något till här.
För så här är det. Senaste gången Windsor röstade fram någon annan än den konservativa kandidaten var - eh - 1868.
Detta är en av de mer välbärgade valkretsarna i England, säte för det magnifika Windsor Castle och för landets mest kända privatskola Eton. På samma sätt finns det valdistrikt i norr som aldrig röstat något annat än Labour.

650 platser

I Sverige har vi proportionella val. Den som lägger sin röst på exempelvis Moderaterna vet att den rösten kommer att räknas och läggas till alla andra som röstat på samma parti.
Så fungerar det inte i Storbritannien där de har enmansvalkretsar och där vinnaren i varje valkrets tar platsen i parlamentet. 650 platser står på spel i år.
Här i Windsor fick Labours kandidat bara 17,9 procent förra valet. De Konservativas kandidat - Adam Afriyie, landets första svarta konservativa parlamentsledamot - fick 49,5.

Taktikröstar

- Jag har vänner som väljer att rösta på Liberaldemokraterna eftersom de har större chans att besegra de Konservativa där de bor. Men jag gillar inte sån taktikröstning, säger Mulle Price.
Så desperata är Labour i år att även landets utbildningsminister, Ed Balls, i praktiken uppmanat till taktikröstning. Filosofin är att allt annat än de Konservativa är bättre.
Mulle Price hoppas i stället att årets val - där Liberaldemokraterna enligt mätningarna kan göra ovanligt bra ifrån sig - ska leda till en reform av hela valsystemet.
- Det är förmodligen det bästa tillfälle vi haft på mycket länge att få en ändring i systemet. Men jag börjar bli för gammal för att våga hoppas på att se någon förändring.
- Men visst vore det skönt att en gång få rösta och inte känna att jag kastat rösten i soptunnan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.