Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Negzzia var toppmodell i Iran – levde som hemlös i Paris

Här är fler av dagens utrikes-toppnyheter.

Iranska modellen Negzzia riskerade hårda straff – efter att en fotograf hade lämnat över bilder till polisen där hon poserar halvnaken. 

I panik flydde hon till Frankrike – där hon hamnade på gatan, och män försökte utnyttja henne.  

Men hon ångrar ingenting. 

Hon var en av Irans största modeller. Och precis som många av de andra modellerna i landet levde hon ett slags dubbelliv. Tills en dag, då en fotograf hon jobbat med greps av polisen.  

Iranska modellen Negzzia, 29, har varit på flykt från Irans militärorganisation Islamiska revolutionsgardet sedan 2017. 

Mot religiösa lagarna att posera halvnaken

Under förhören med polisen ska fotografen ha brutit ihop – och lämnat ut bilder på Negzzia där hon poserar delvis naken. 

Negzzia tvingades då fly sitt hemland i rädsla för hur hon skulle straffas för bilderna. Genom att posera halvnaken hade hon nämligen brutit mot Irans sharialagar – och riskerade både fängelsestraff och straff i form av piskrapp, skriver Le Parisien. 

Genom kontakter lyckades hon snabbt ta sig ut från landet till Turkiet, och därifrån vidare till Paris, en stad där hon hoppades på att återuppta modellkarriären. Men väl där kom fler motgångar. 

https://www.instagram.com/p/BzcwCniImKT/

Erbjöds jobb som strippa

När hon kom till Paris fann hon sig själv nästintill hjälplös. Till en början kunde hon bo på billiga vandrarhem, men pengarna tog slut och med en pågående asylprocess fick hon inga jobb. 

De senaste månaderna har hon inte haft någonstans att bo, utan har sovit på gatan, skriver Le Parisien.

– På dagarna satt jag på uppvärmda kaféer och försökte få tillbaka värmen från de iskalla nätterna, säger hon. 

Under den tunga perioden försökte hon avsluta sitt liv, men räddades av en främling, berättar hon. Men andra gånger försökte män i stället utnyttja hennes utsatta tillstånd. 

– En dag introducerades jag för en man som mina ”vänner” sa ville hjälpa mig. Han blev snabbt våldsam och behandlade mig dåligt, sa till mig att han kunde anställa mig som strippa. Jag vägrade direkt och bestämt. Han blev irriterad och sa till mig att jag inte insåg att min status var som en slav och han spottade mig i ansiktet, säger Negzzia i Le Parisien.

Inrikesminister hörde om hennes fall

Men med hjälp av en iransk migrationsjurist tog modellen kontakt med medier i Frankrike och på bara några dagar har hennes berättelse blivit viral. Så viral att den nådde Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner.  

Sedan dess verkar Negzzias liv se allt ljusare ut. I dag har hon tak över huvudet genom ett tillfälligt boende för asylsökande – och Castaner har twittrat att han ska se till att Negzzias fall ska prövas. 

Hon ångrar inte sitt val att lämna Iran och landets strikta religiösa lagar. 

”Jag är en stolt kvinna som klev utanför min comfort zone och bröt mot reglerna som inte har någon respekt för kvinnor” skriver hon på sin Instagram. 

https://www.instagram.com/p/Byj4Z3jIpLI/https://www.instagram.com/p/Bw61WMPhpZf/ https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/
Meteorologen: Så blir vädret kommande dagar.