Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon var Palmes
hemliga agent

Birgitta Karlström Dorph var Olof Palmes och regeringens agent i den inofficiella kampen mot apartheid. Här tillsammans med ärkebiskopen Desmond Tutu.
Karlström Dorph, i dag 76 år, berättar i kommande SVT-dokumentären "Palmes hemliga agent".
Olof Palme. Foto: Tobbe Gustavsson

Birgitta Karlström Dorph var Sveriges hemliga agent i apartheidregimens Sydafrika.

Nu berättar hon om den ljusskygga och farliga verksamheten i SVT-dokumentären "Palmes hemliga agent".

– Det tar för mycket energi att vara rädd, så jag lade min kraft på annat, säger hon till Expressen.

Officiellt var hon diplomat, andreman på den svenska diplomatiska beskickningen i Pretoria.

Men hennes uppdrag var ett annat.

Birgitta Karlström Dorph var under 1980-talet Sveriges hemliga agent med uppdraget att under diskreta former överföra pengar till apartheidmotståndet i Sydafrika. Det var en verksamhet som även i Sverige var inofficiell. Sverige hade diplomatiska förbindelser med Sydafrika - men i hemlighet pågick ett krig mot regimen. Förre statsministern Ingvar Carlsson berättar i SVT-dokumentären om verksamheten, organiserad i vad som kallades humanberedningen på SIDA.

– En del av den här verksamheten låg i gränslandet och det var kanske därför som humanberedningen ibland bestämde sig för att "vi gör det här nu och det är kanske lika bra att vi inte i detalj informerar regeringen".

Enligt dokumentären överfördes totalt närmare 1,6 mijarder kronor till motståndsgrupperna.

Birgitta Karlström Dorph berättar för Expressen:

– Det här var ju något som regeringen och Palme låg bakom men det diskuterades bara i väldigt allmänna ordalag i riksdagen. Om detta kom ut hade vi nog omedelbart kastats ut ur landet.

– Kommunikationen skedde genom kryptotelegram och kurirer.

Karlström Dorphs uppdrag blev att följa motståndsgrupperna och bygga upp vägar för att föra över pengar.

Hemlighetsmakeri

Pengar slussades under stort hemlighetsmakeri, kontakterna om överföringarna skedde ibland genom dolda meddelanden i presenter.

– Jag byggde upp ett kontaktnät. Vad ville de? Hur kunde vi hjälpa till? Pengarna gick exempelvis till fackföreningar, kyrkor, kvinnoorganisationer, tidningar, tidsskrifter, bokförlag och inte minst UDF, United Democratic Front.

En betydande del av pengarna ska ha gått till advokater när medlemmar ur motståndsrörelsen greps av apartheidregimen. Karlström Dorph berättar att liv på detta sätt kunde räddas när advokaterna lyckades omvandla dödsstraff till livsstidsstraff.

Under det hemliga arbetet i Sydafrika bevakades Karlström Dorph av apartheidregimens säkerhetstjänst.

"Berättade aldrig något"

– De höll ögonen på mig men jag tror aldrig de riktigt fick korn på oss.

Karlström Dorph, som då bodde med sin make och fem barn i Sydafrika, berättar dock att hon vid ett tillfälle upptäckte att ett skott avlossats mot hennes hus där det också vid ett tillfälle skedde ett mystiskt inbrott.

– Ändå var jag aldrig orolig för familjen. Jag berättade aldrig något för dem. Jag sa bara att jag följde vad som hände i landet.

– Det tar för mycket energi att vara rädd, så jag lade min kraft på annat.

Maken är avliden sedan länge men barnen fick först nu, när dokumentären gjordes, veta vad deras mamma egentligen hade ägnat sig åt under åren i Sydafrika.

– De klappade händerna och gjorde high five!

Hyllats som hjälte

Karlström Dorph, nu 76 år, har också hyllats som en hjälte bland frihetskämparna i Sydafrika. På senare år har hon bland annat var inbjuden till Nelson Mandelas födelsedagsfest och firandet av ANC:s hundraårsdag. Ledande aktivister från apartheidkampen menar i dokumentären att det svenska stödet var mycket viktig för att den politiska kampen lyckades.

– Det är många som upplever att de kanske inte ens varit i livet i dag utan de insatser vi gjorde.

Dokumentären "Palmes hemliga agent" sänds den 1 oktober i SVT2.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!