Elisabeth Svantesson (M), ny arbetsmarknadsminister. Foto: Kristofer Sjögren
Elisabeth Svantesson (M), ny arbetsmarknadsminister. Foto: Kristofer Sjögren

Hon var med i Livets ord och Ja till livet

Publicerad

Den nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, M, har tidigare varit aktiv i den abortkritiska organisationen Ja till livet samt medlem i frikyrkan Livets ord.

– Jag är den jag är och jag skäms inte för det. Men jag inser också att det kan vara kontroversiellt, säger hon till Expressen.se.

Elisabeth Svantesson är ledare för den kristna riksdagsgruppen och har ett förflutet i den abortkritiska organisationen Ja till livet.

Hon har även varit med i frikyrkan Livets ord.

– Elisabeth har varit med i Lvets ord och Ja till livet. Det har hon lämnat. Det här har vi pratat om, sa statsminister Fredrik Reinfeldt på en presskonferens på tisdagen.

Enkligt dokument från Ja till livet som är daterade från 2006 presenteras hon som informationssekreterare i organisationen.

"Abortfrågan är väldigt komplicerad"

Ja till livet vill inte förbjuda abort men vill begränsa rätten för kvinnor att begå abort.

– Vi vill minska antalet aborter och vill sänka senaste abortveckan i Sverige till vecka 12, säger Ja till livets ordförande Gunilla Gomér som säger att hon är glad över att en "pro lifeare" har tagit plats i regeringen.

När Elisabeth Svantesson på tisdagen fick frågan om vad hon tycker om abort svarade hon:

– Någonting jag har lärt mig under årens gång är att inget är svart eller vitt, jag tycker att abortfrågan är väldigt komplicerad.

Hon ville inte heller svara tydligt på frågan om varför hon varit medlem i Livets ord. På frågan om vad det var som fick henne att lämna frikyrkan svarade hon:

– Det är en privat fråga.

"Skäms inte för det"

När Expressen.se träffar Svantesson får hon frågan om hennes tidigare engagemang i Livets ord och Ja till livet.

– Jag är den jag är och jag skäms inte för det. Men jag inser också att det kan vara kontroversiellt, säger hon.

På vilket sätt?

– Eftersom ni alla ställer frågor om detta så inser jag att ni uppfattar det så.

Varför var du medlem i Livets ord?

– Det är en väldigt privat fråga.

Elisabeth Svantesson vill inte säga när hon fick frågan.

– Det här är ju en uppgift som känns väldigt hedrande och roligt att få ta tag i. Jag behövde inte lång betänketid.

Varför tackade du ja?

– Det här är frågor som jag har brunnit för under väldigt många år. Jag kommer fortsätta mitt engagemang för att jobben ska bli fler och komma fler till del.

Har forskat om nyanlända

Elisabeth Svantesson har forskat om nyanländas första år i Sverige. Den bakgrunden var en av orsakerna till att hon fick jobbet av Fredrik Reinfeldt.

– Då såg jag en del saker som var viktiga nämligen att nyanlända får snabbare kontakt med arbetsmarknaden. Det har vi delvis genomfört. Sen är det viktigt at nyanlända får samma chanser oavsett om man är man eller kvinna. Så var det inte förut och fortfarande finns det en ojämställdhet hos arbetsförmedlingen och den är jag lite bekymrad över.

Ni pratar om en strukturell arbetslöshet, är det den ni ska komma till rätta med?

– Det är viktigt att se att arbetslösheten inte är jämt fördelad i befolkningen. Vissa grupper har det tuffare och då måste vi sätta in våra resurser där.

Kritisk mot Niqab i skolan

Svantesson har haft en del andra åsikter som kan ses som kontroversiella. I december 2010 skrev hon på sin blogg om ett uppmärksammat fall där en elev på lärarhögskolan bar niqab, en heltäckande slöja som gör att endast ögonen visas. Niqab är vanligast i vissa muslimska länder.

"För mig är religionsfrihet oerhört vikigt. Men den innebär inte att jag överallt kan utöva min religion eller dess seder. Jag tycker inte att det låter helt rimligt att vare sig delta i en utbildning till lärare eller att utöva yrket med en niqab", skrev Svantesson då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag