Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon väntas bli ny Muf-ordförande efter Dousa

Matilda Ekeblad vill bli ny ordförande för Moderata ungdomsförbundet, Muf.
Foto: Viktoria Sköld
I höst blir Benjamin Dousa vd på Timbro.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Matilda Ekeblad, 24, från Boxholm kandiderar till ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

Enligt uppgifter ses hon inom Mufs toppskikt som den givna efterträdaren till Benjamin Dousa.

– Moderaterna ska bli det största partiet bland unga tjejer år 2022, säger Ekeblad.

Moderata ungdomsförbundet, Muf, har traditionellt haft ett stort inflytande på moderpartiet, inte minst jämfört med andra ungdomsförbund. Vid den senaste partistämman var 46 av de 219 ombuden medlemmar i Muf och flera av deras förslag röstades fram. 

Den avgående ordföranden Benjamin Dousa har varit drivande i Moderaternas högergir och öppning mot SD. I höst blir han vd för tankesmedjan Timbro.

Nu hoppas Matilda Ekeblad ta över. 24-åringen studerar statsvetenskap vid Linköpings universitet och sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland.

– Jag är en hästtjej från landsbygden i Boxholm. Jag gick med i Muf för att göra revolt mot det socialdemokratiska Boxholm, där de har styrt hur länge som helst med egen majoritet. Folk klagade på sin tillvaro men fortsatte rösta på samma parti för att deras föräldrar alltid hade gjort det, säger hon.

Får Muf en annan profil med dig än med Benjamin Dousa?

– Det skiljer ganska mycket från förorten i Kista till landsbygden i Boxholm. Jag är kanske inte lika världsvan för att jag inte har bott i Stockholm, men jag har andra erfarenheter.

Kommer du att driva andra frågor?

– Benjamin har lyckats väl med högersvängen och vi kommer att fortsätta vara det riktiga högerförbundet, men jag tror att vi måste bredda oss. Vi måste prata mer om klimat och miljö, hederskultur, gig-ekonomi och sjukvård.

– Jobbet som förbundsordförande handlar om att vinna unga väljare, och den viktigaste frågan för unga i dag är miljö och klimat, och så även för mig. Det är det man oroar sig för. Moderaterna har många lösningar men måste kommunicera dem. Vi måste också lyssna på forskare och experter. Det kommer inte vara politiker som kommer med de stora revolutionerande förslagen.

I en debattartikel i DN skriver du att Moderaterna har fastnat i symbolfrågor. Vad syftar du på då?

– När vi tar makten 2022 måste vi vara ett regeringsbärande parti med svar på de stora samhällsproblemen. Då räcker det inte att ha politik för symbolfrågorna, där vi lätt hakar upp oss på slöjförbud, böneutrop och skärpta straff. I opposition har vi fokuserat mer på vad Socialdemokraterna gör fel än att visa vad vi vill göra när vi tar makten igen. Vi har inte formulerat svaren.

”Det är ingen hemlighet att jag inte ser positivt på ett konservativt block”, säger Matilda Ekeblad.
Foto: Viktoria Sköld

Du skriver att en strikt migrationspolitik inte får urarta i populism. Ser du en risk att ni är på väg åt det hållet?

– Ja, till viss del. Det har bara handlat om att stänga gränsen. Vi kan inte stänga gränserna helt. Vi måste ha arbetskraftsinvandring. Det finns människor som flyr i vårt närområde. Det är klart att vi behöver en strikt migrationspolitik men vi hamnar ofta i symbolfrågor som inte har en betydelse för helheten. 

Hur ser du på utvecklingen där M rör sig mot SD, och kanske behöver deras stöd i nästa val?

– Vi får se vad valresultatet blir. Men det är ingen hemlighet att jag inte ser positivt på ett konservativt block. Jag kommer göra allt i min makt för att Sverige ska få en moderat statsminister och röra oss mer i en frihetlig riktning. 

Vad är ditt mål om du blir Muf-ordförande?

– Mitt mål är att Moderaterna ska bli det största partiet bland unga tjejer år 2022. Då måste vi utveckla hur vi kommunicerar. Unga tjejer i min generation söker efter sanningen, efter rätt eller fel. Det ställer krav på ett ungdomsförbund. Vi behöver vara ett grönt ungdomsförbund som står för framtidstro.

Valet av ny Muf-ordförande sker vid förbundsstämman i november.

Hör MUF-ordförandet om beskedet, politiska karriären och framtiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.