Kristin Jonsson, 35, drabbades av foglossning under graviditeten, men nekades sjukpenning. Foto: Norra Västerbotten
Kristin Jonsson, 35, drabbades av foglossning under graviditeten, men nekades sjukpenning. Foto: Norra Västerbotten

Hon vann mot försäkringskassan

Publicerad
Uppdaterad
Kristin Jonsson, 35, drabbades av foglossning under graviditeten, men nekades sjukpenning.
Då anmälde hon Försäkringskassan till jämställdhetsombudsmannen, som drev frågan vidare till tingsrätten - och fick rätt.
- Det betyder oerhört mycket för andra kvinnor, säger hon.
Kristin Jonsson i Skellefteå jobbar som busschaufför och fick problem med foglossning när hon var gravid i 21:a veckan 2006. Hon sökte läkare som sjukskrev henne på halvtid, men värken blev bara värre och efter en och en halv månad kände hon att det inte längre gick att jobba. Då tog hon kontakt med läkaren igen – som sjukskrev henne på heltid.
– Det var som att jag hade en eld i främre bäckenfogen. Bara att flytta foten mellan gas och broms gjorde att det skar och brann i bäckenet. Man blir trött och okoncentrerad av smärta, säger Kristin Jonsson.

"Tungt"

I samma veva fick hon besked om att Försäkringskassan inte godkände hennes ansökan om sjukpenning, med motivet att "graviditet inte är någon sjukdom och ingår i livsprocessen".
– Det var riktigt tungt. Jag kände att det inte var möjligt att gå tillbaka till jobbet. Räkningarna kom, men jag hade inga pengar och kände mig misstrodd av Försäkringskassan – som att jag skulle vara en liten fuskare, berättar hon.
Hennes arbetsgivare tyckte inte att hon kunde framföra fordonet på ett säkert sätt och skrev ett intyg till Försäkringskassan – men det hjälpte inte.

Överklagade

Hon överklagade beslutet till länsrätten som gav henne rätt i november 2006, knappt ett halvår efter att barnet hade fötts. Kristin Jonsson fick sina pengar, men flera kvinnoläkare reagerade på att så många gravida kvinnor i Västerbotten fått avslag av Försäkringskassan och startade ett uppror. Dåvarande jämställdshetsombudsmannen Claes Borgström tillfrågades om han skulle agera.
– Men han kunde inte göra något eftersom han inte hade fått in någon anmälan. När jag hörde talas om det kände jag att det var självklart att jag skulle anmäla.
Vad tycker du om Försäkringskassans motivering att graviditet inte är en sjukdom?
– Det är ingen sjukdom i sig, men man kan drabbas av komplikationer. Om jag fick samma värk men inte var gravid skulle jag också sjukskriva mig. En del kanske inte orkar överklaga och blir borta från jobbet ännu längre om de pressar sig – det kan bli ännu dyrare för samhället.
Vad tycker du om tisdagens dom?
– Det är på tiden att det händer något. Man vet ju inte om Försäkringskassan kommer att överklaga, men tills vidare har vi fått rätt och det betyder oerhört mycket för andra kvinnor. Jag hoppas att de inte ska behöva utstå samma sak som jag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag