”Hon tystnade helt – var chockad över hans ord”

Kritiken mot Göran Lambertz pressträff – detta har hänt. Leif GW Persson: ”Han utmålar henne som en bedragare”.
Göran Lambertz.
Foto: LISA MATTISSON
Kvinnans målsägarbiträde Clea Sangborn.
Foto: ANN JONASSON

Kladdig men inte tafsig.

Så beskriver Göran Lambertz sitt beteende gentemot kvinnan som anmält honom för våldtäkt – en utredning som nu är nedlagd.

– Hon tystnade och blev helt … hon var chockad över hans ord, säger kvinnans målsägarbiträde Clea Sangborn till TV4 Nyheterna.

Samtidigt menar jurister att Lambertz kan ha gjort sig skyldig till sexuellt ofredande.

Under den presskonferens Göran Lambertz höll i sin trädgård på tisdagen berättade han sin version av vad som hände på julafton, då han anklagats för att ha våldtagit en kvinna.

Han sa att han blir ”kladdig” när han är berusad.

– Jag hade sagt det till henne. Hon hade avvisat mina kramar. Jag tafsar inte, jag kladdar lite med kramar och pussar på huvudet och kinden så där, hon hade avvisat det på det sätt som man kan förvänta sig, det gör hon helt adekvat, sa Göran Lambertz.

Kvinnans målsägarbiträde Clea Sangborn säger till TV4 Nyheterna, om kvinnans reaktion på Lambertz egna presskonferens:

– Hon tystnade och blev helt … hon var chockad över hans ord. Hon har delat så mycket med honom, han känner till hur dåligt hon mått. Och så händer det som hände på julafton, och så gör han så här mot henne. Det är chockerande för henne.

Clea Sangborn upplevde det som att Lambertz ”glatt förtalade” kvinnan och kränkte henne.

– Min klients version är att hon varit för berusad och däckat av berusning. Hon vaknar av att mannen i fråga ligger på henne.

Kan vara brottsligt

Samtidigt menar experter att det kan vara sexuellt ofredande att ”kladda” på någon som inte vill.

– Om det sker mot en person som inte har accepterat det kan det röra sig om ett sexuellt ofredande, säger advokaten Thomas Martinson.

Kammaråklagare Helene Gestrin menar att det generellt beror på vad man menar när man säger ”kladdar” och ”tafsar”– och hur samtyckessituationen sett ut. 

– För att det ska räknas som ett sexuellt ofredande ska det vara en sexuellt präglad beröring, den ska vara ovälkommen och därmed ske utan samtycke och man ska ha uppsåt till att det är utan samtycke, säger hon.

Göran Lambertz skriver i ett sms att de som menar att kladdandet kan utgöra sexuellt ofredande ”har fel”. Det låg ”inget sexuellt” i hans beröring av kvinnan, skriver han.

Tre kontroversiella uttalanden från Göran Lambertz pressträff: ”Jag blir kladdig när jag är full”.
Lambertz sms med kvinnan: Kallade henne ”min dotter” och sig själv ”idiot”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.