Jin Yani, 20, tvingades göra abort i nionde månaden - nu kan hon inte få fler barn. Foto: Elizabeth Dalziel
Jin Yani, 20, tvingades göra abort i nionde månaden - nu kan hon inte få fler barn. Foto: Elizabeth Dalziel

Hon tvingades göra abort - i nionde månaden

Publicerad
Uppdaterad
Jin Yani, 20, och hennes man skulle få sitt första barn.
Men när vattnet gick kom polisen - och tog den blivande mamman till en abortklinik där en spruta dödade den ofödda bebisen.
Det var straffet för att hon inte var gift när hon blev gravid.
Kinesiska Jin Yani, 20, är inte den första kvinnan som har tvingats till abort. Däremot är hon den första i Kina som stämmer myndigheterna för det hon utsatts för.
Nu har högsta domstolen gått med på att granska fallet.

Bad dem sluta

Jin Yani var gravid i nionde månaden och vattnet hade redan gått, när den speciella abortpolisen kom och hämtade henne i början av september 2000.
De förde henne till en abortklinik där läkarna mot hennes vilja gav det ofödda barnet en injektion.
- Jag stod på knä och bad dem att sluta, och sa att jag ville föda min dotter. Jag hade redan gett henne namnet Yang Yin, säger Jin Yani till Daily Telegraph.

Flickan dog

Två dagar senare födde hon sitt barn - men då var flickan redan död.
Enligt kinesisk lag är det olagligt att få barn utom äktenskapet, och parets brott var att Jin Yani blev gravid fem månader innan hon gifte sig med sin fästman Yang Zhongchen.
I dag är det också förbjudet enligt lag att utföra påtvingade aborter.
Jin Yani fick svåra komplikationer efter aborten och kan nu inte få fler barn. Paret kräver nu motsvarande en miljon kronor i ersättning.
- Vi kommer aldrig få tillbaka vårt barn, säger de.
Lisa Jannerling
Lisa Jannerling

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag