Hon torteras i fängelset – för sin kvinnokamp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: HANDOUT / REUTERS
Foto: LOUJAIN AL-HATHLOUL / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Hon ville bara kunna köra bil.

Men Loujain al-Hathloul är saudier och straffet blev fängelse.

Och tortyr.

Nu har hon erbjudits att släppas om hon inför kameror hävdar att hon aldrig plågats.

Men Loujain vägrar.

Det var där i det saudiska fängelset Loujain al-Hathloul firade sin 30-årsdag i slutet av juli.

Hur länge hon nu blir kvar vet ingen. Det är hennes bror Walid al-Hathloul som nu berättar om det erbjudande hon fått, där hon skulle neka till vad som hänt henne under det dryga året i fängelse.

Så här skriver han på Twitter: 

”De sa åt henne att skriva på ett dokument och att hon skulle vara med på en video där hon förnekade tortyr och förföljelse. Det var en del av villkoret för att hon skulle släppas.”

”Hon rev sönder dokumentet.”

Loujain al-Hathoul bröt mot lagen: Körde bil

Envis har hon alltid varit. Och frågvis. I en tidigare intervju med the Guardian minns Walid al-Hathloul hur systern var som ung.

– När hon växte upp så pekade hon alltid på hyckleriet om körförbudet för kvinnor i Saudiarabien. Hon försökte förstå varför kvinnor inte skulle få köra. Hon ställde alltid frågor.

Hon fortsatte kampen som vuxen. Det var så hon skulle bli känd – och ökänd i myndigheternas ögon.

Loujain al-Hathloul skapade rubriker första gången 2013 när hennes pappa filmade henne bakom ratten, för den ”Women to drive”-rörelse som pågick i landet. Saudiska myndigheter slog snabbt ner på den.

Ett år senare filmade hon sig själv när hon körde i grannlandet Förenade arabemiraten på väg mot den saudiska gränsen. Hon lade också ut det på sociala medier.

Hon greps när hon kom fram till gränsen och fick tillbringa 73 dagar i fängelse. En upplevelse hon senare beskrev som ”berikande”.

Används som ”avskräckande exempel”

Det har hänt en del i landet sedan dess. Saudiarabien styrs i praktiken av kronprins Mohammed bin Salman och han har inlett en rad reformer för att bland annat öka en del av kvinnornas rättigheter i landet.

Saudiska kvinnor får nu exempelvis köra bil och han håller också på att luckra upp de förmyndarlagar som gör att vuxna kvinnor behöver mäns tillstånd för exempelvis att få resa utomlands.

Men MBS - som kronprinsen kallas - har inget till övers för aktivism från vanliga saudier. Det är han som bestämmer. Det är från honom initiativen ska komma.

Så Loujain al-Hathoul greps i april i fjol, bara några veckor innan kvinnor fick rätten att köra. Hon var en av tio andra kvinnliga människorättsaktivister som anklagades för att ha ”undergrävt säkerheten och stabiliteten” i landet.

Flera av dem har släppts mot borgen. Men inte Loujain al-Hathloul.

– De använder henne som ett avskräckande exempel för andra kvinnor som eventuellt funderar på att göra något liknande, säger Hala al-Dosari, en saudisk människorättsaktivist som bor i New York, till the Guardian.

Mike Pompeo uppmanas agera

Familjen insåg snabbt att Loujain behandlas mycket illa i fängelset. Hennes syster Alia al-Hathloul har uppmanat USA:s utrikesminister Mike Pompeo att vara mer aktiv:

”Hon har berättat att hon hållits i ensamcell, blivit slagen, utsatts för vattentortyr, fått elchocker, blivit utsatt för sexuella trakasserier och hotad med våldtäkt och mord. Mina föräldrar såg hur hennes lår var täckta med sår”, skrev hon i en debattartikel i New York Times i januari.

Alia skriver nu på Twitter att hon uppmanade sin syster att skriva på och låta sig filmas. Några garantier om att löftena skulle infrias hade de dock inte. Loujain funderade på att skriva på, men vägrade säga något framför kameran.

al-Qahtani pekas ut i Khashoggi-mordet 

En av kronprins Mohammed bin Salmans viktigaste rådgivare, Saul al-Qahtani, besökte själv Loujain al-Hathloul i cellen en gång, uppger hennes bror Walid.

– Han satt med i en av sessionerna. Han sa: ”Jag kommer att döda dig, skära upp dig i bitar, kasta dig i kloaksystemet. Men dessförinnan ska jag våldta dig”.

al-Qahtani förlorade i fjol jobbet som kronprinsens rådgivare. Han är en av de personer som pekas ut för inblandning i mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober i fjol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.