Har svårt att äta. Silje Marie Våtvik, 30, vaccinerade sig och förlorade smak- och luktsinnet. Nu kan hon bara äta mat som är torr. Foto: Se Caption
Har svårt att äta. Silje Marie Våtvik, 30, vaccinerade sig – och förlorade smak- och luktsinnet. Nu kan hon bara äta mat som är torr. Foto: Se Caption

Hon tog vaccin - och tappade sitt smaksinne

Publicerad
Uppdaterad
Hon vaccinerade sig - och känner varken lukt eller smak längre.
- Det är hemskt, jag hade hellre haft svininfluensa än det här, säger Silje Marie Våtvik, 30.
I början av oktober vaccinerade sig norska Silje Marie Våtvik, 30 på Svalbard. Samma dygn försvann hennes smak- och luktsinne.
- Först kände jag en metallisk smak i munnen och när jag skulle äta upptäckte jag att jag inte kände någon smak alls, säger hon.
Läkarna på Svalbard tog flera prover för att utesluta att problemen beror på någon sjukdom. Men eftersom provsvaren inte visade något remitterades Silje till specialister i Tromsö.

Kan bara äta torr mat

- Läkarna tror att det har med vaccinet att göra men det vet inte hur lång tid det tar innan jag blir bra igen, säger hon.
En månad efter vaccineringen är hon sjukskriven och kan bara äta mat som är torr.
- Allt annat känns äckligt i munnen och jag har svårt att svälja det.

"Kommer bli deprimerad"

- Jag är en väldigt positiv person och hoppas verkligen att smaken kommer tillbaka men om den inte gör det innan jul kommer jag att bli deprimerad, säger Silje.
Överläkare Steinar Madsen på norska läkemedelsverket säger till Dagbladet att det är en högst ovanlig biverkning.
- Men vi har fått in några förfrågningar om liknande biverkningar och kommer att utreda det.
Jan Liliemark på Läkemedelsverket känner inte till några fall i Sverige där vaccinerade tappat lukt- och smaksinnet.
- Det är svårt att säga något utifrån ett enskilt fall men vi följer de norska myndigheternas rapportering, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag