Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon tog fel vapen – sköt ihjäl Daunte Wright, 20

Dödsskjutningen av en svart man väcker ilska.
Polisen som sköt har identifierats som 48-åriga Kimberly Potter. Hon har arbetat som polis sedan hon var 22 år gammal.
Foto: Linkedin
Daunte Wright, 20, var efterlyst när han stoppades.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Daunte Wright sköts i söndags ihjäl av polis – enligt polischefen skulle polisen använda sitt elchocksvapen men råkade i stället ta sin pistol.

Polisen som sköt är Kimberly Potter – nu lämnar hon sitt jobb, rapporterar The Hill:

”Jag har älskat varje minut som polis, men jag tror att det är i samhällets, polisens och mina kollegers bästa intresse att jag lämnar omedelbart”, skriver hon i ett uttalande.

Även polischefen i Brooklyn Center, Tim Gannon, avgår, rapporterar NBC.

På söndagseftermiddagen lokal tid sköts 20-årige Daunte Wright ihjäl i samband med ett polisingripande i Brooklyn Center utanför Minneapolis i Minnesota, USA.

Skottet avlossades efter att Daunte Wright slet sig från polisen, som stoppat honom i en trafikkontroll. Han hoppade in i förarsätet och försökte köra i väg – då blev han skjuten.

Polischefen Tim Gannon berättade senare att polisen i den stressade situationen som uppstod kan ha dragit sitt tjänstevapen av misstag – i tron att det var elchockvapen.

Nu skriver lokaltidningen Star Tribune att polisen som sköt har identifierats som 48-åriga Kimberly Potter, och hon har arbetat som polis sedan hon var 22 år gammal.

På söndagseftermiddagen lokal tid sköts 20-årige Daunte Wright ihjäl i samband med ett polisingripande i Brooklyn Center utanför Minneapolis i Minnesota, USA.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Skottet avlossades i samband med att Daunte Wright slet sig från polisen, som stoppat honom i en trafikkontroll. Han hoppade in i förarsätet igen och försökte köra i väg – då blev han skjuten.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

”Åh shit, jag sköt honom”

Flera poliser ska ha försökt gripa Wright när de upptäckte att han var efterlyst och polisens kroppskamera visar bilder där Potter – i samband med att Wright sliter sig och hoppar in i bilen – ropar:

– Jag kommer elchocka dig!

Därefter avlossades ett skott på nära håll och Potter hördes skrika:

– Åh shit, jag sköt honom.

Potter har tidigare bland annat arbetat i polisens förhandlingsteam och enligt Brian Peters, övergripande polischef i Minnesota, arbetade hon på söndagen som fältutbildningsansvarig där hon utbildade en ny polis.

Händelsen har utlöst stora protester och hundratals människor har samlats ute på gatorna.
Foto: TNS / MST/TNS/SIPA USA SIPA USA
Bland annat har tårgas använts för att skingra folksamlingarna och guvernören har utlyst utegångsförbud.
Foto: TNS / MST/TNS/SIPA USA SIPA USA

”Helt förödande”

Hon har blivit avstängd i väntan på att händelsen utreds.

– Hon är en mycket hängiven, passionerad och bra person. Det här är helt förödande, säger Peters enligt Star Tribune.

Senare på tisdagen kom beskedet att hon lämnar sitt jobb.

”Jag har älskat varje minut som polis, men jag tror att det är i samhällets, polisens och mina kollegers bästa intresse att jag lämnar omedelbart”, skriver hon i ett uttalande enligt The Hill.

Brooklyn Centers borgmästare Mike Elliot uppger att även polischefen Tim Gannon kommer att avgå.

Händelsen har utlöst stora protester och hundratals människor har samlats ute på gatorna. Bland annat har tårgas använts för att skingra folksamlingarna och guvernören har utlyst utegångsförbud.

Rättegången mot Derek Chauvin fortsätter – misstänks för George Floyds död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.