Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon tog emot familjernas förtvivlade samtal

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Hälsosekreteraren Anne Kari Aasheim fick ta emot samtal från anhöriga efter terrordådet på Utøya.
Foto: Dagbladet/privat
Bild på Utøya.
Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN

Hon var ansvarig för anhörigtelefonen på sjukhuset – och fick samtal från hundratals oroliga människor efter terrordådet på Utøya för tio år sedan.

– Telefonen glödde, samtalen var präglade av förtvivlan, säger Anne Kari Aasheim till norska Dagbladet. 

Hälsosekreterare Anne Kari Aasheim kör hem från sitt jobb på Ringerike-sjukhuset. Det är den 22 juli 2011 och hennes semester har just börjat.

I bilen hör hon om bomberna i regeringskvarteret i Oslo. Strax efter det att hon kommit hem börjar Anders Behring Breivik skjuta ihjäl människor på Utøya.

”Telefonen glödde”

Hon blir kallad tillbaka till jobbet – och får ansvar för den nyinrättade anhöriglinjen på sjukhuset. Oroliga människor börjar snart ringa.

– Det började snabbt koka. Hundratals ringde. Telefonen glödde från fredag kväll till söndag, säger Anne Kari Aasheim till norska Dagbladet.

Hon berättar att i början visste man på sjukhuset inte mycket om vad som pågick. Det enda besked hon kunde ge anhöriga var att någon skulle ta kontakt med dem om någon familjemedlem blev inlagd på sjukhuset.

Sedan kom mer och mer information om antalet döda. Terroristen Breivik mördade 69 människor på Utøya och åtta i Oslo.

Många hoppfulla i början

– Allt eftersom dödstalen uppdaterades i medierna ändrade samtalen karaktär. Samtalen var präglade av förtvivlan, människor var rädda, säger hon.

Hon berättar att många som ringde var hoppfulla i början. Men när hon gav beskedet att ”nej, vi har ingen inlagd här med det namnet” blev människor förtvivlade. Hon visste också att det var mångdubbelt fler döda än de åtta som först rapporterades i medierna.

– På söndagen fick jag samtal från anhöriga som hade ringt flera gånger utan att få kontakt med de sina. När jag förklarade att vi tyvärr inte hade någon inlagd med det namnet, blev det jättetufft. De hade försökt alla andra möjligheter, vi var sista halmstråt, säger Anne Kari Aasheim till Dagbladet.

Fick psykologhjälp

Alla som arbetade på sjukhuset dessa dagar fick psykologhjälp om de så önskade. Hon minns fortfarande flera samtal hon fick ta emot för tio år sedan. De har satt sina spår.

– Det som skedde har satt sina spår. Jag tänker och reflekterar mer samtidigt som jag sätter större värde på det jag har, säger Anne Kari Aasheim.

10 år har gått sedan terrorattacken på Utøya, här lägger blommor på Utøya-minnesmärke på årsdagen.
Reportern var en av få journalister som rapporterade från händelsernas centrum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.