Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon startar nytt upprop för kvinnors rätt till abort

Busy Philipps var den som först myntade begreppet #YouKnowMe.Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationer i London för kvinnors rätt till abort.Foto: PENELOPE BARRITT/REX / PENELOPE BARRITT/REX REX

Abortdebatten i USA har nått nya höjder.

Nu samlar tusentals kvinnor sina berättelser om abort under uppropet #YouKnowMe.

– Kvinnor förtjänar medkänsla och förståelse i sina personliga hälsoval, säger pratshowvärden Busy Philipps – som myntade begreppet – enligt New York Times. 

I tisdags röstade delstatssenaten i Alabama igenom ett lagförslag om totalt abortförbud. Dagen efter skrev delstatens guvernör Kay Ivey under det kontroversiella förslaget – och även fler delstater är på väg att införa konservativa abortlagar.

Nu har abortdebatten i USA tagit rejäl fart. Kritiken har varit massiv.

Förra veckan valde till exempel pratshowvärden och skådespelaren Busy Philipps att berätta om en abort hon gjorde när hon var 15 år. I sitt program ”Busy tonight” sa hon, enligt New York Times, att statistiken visar att en av fyra kvinnor gör en abort innan de fyller 45 år.

Startade nytt hashtagg-upprop

– Den statistiken förvånar ibland folk och kanske sitter du där och tänker ”Jag känner ingen kvinna som skulle göra en abort”. Men du känner mig, sa Busy Philipps.

https://twitter.com/BusyPhilipps/status/1128515490559610881

Efter det har tusentals kvinnor – inte bara i USA – delat med sig av sina egna abortberättelser under hashtaggen #YouKnowMe.

En av dem är den demokratiska kongressledamoten Jackie Speier. Hon skriver på Twitter:

”Jag gjorde en abort”. Det var det bästa valet för min hälsa och min familj. Samtidigt som det var ett oerhört svårt beslut ångrar jag det inte. Tack Busy Philipps för att ha startat den här hashtaggen och för alla kvinnor som delar med sig. Jag är en av er och jag är med er”.

– Jag tycker att det är något väldigt stärkande med att det är möjligt att ändra berättelsen och få tusentals personer att säga ”Jag har också gått igenom det här”, säger Busy Philipps till New York Times.