Volontärbyråns grundare Amelie Silfverstolpe. Foto: VOLONTÄRBYRÅN
Volontärbyråns grundare Amelie Silfverstolpe. Foto: VOLONTÄRBYRÅN

Hon startade Volontärbyrån

Publicerad
Uppdaterad
Amelie Silfverstolpe, 39, blev frustrerad när hon tänkte på alla hjälpsamma svenskar vars snällhet rann ut i sanden. Det fanns inget enkelt sätt att komma i kontakt med de som behövde hjälp. Därför grundade Amelie Silfverstolpe Volontärbyrån.
- Vi hjälper alla som vill engagera sig men inte vet vart de ska vända sig, säger hon till Expressen.se.
Det finns många som vill hjälpa till där ute. Några få timmar efter att Expressen.se skrivit om mentorprogrammet Stella hörde dess grundare och verksamhetsledare Maria Rosvall av sig.
Hon kunde glatt berätta att flera kvinnor kontaktat henne och ville bli mentorer åt tonårstjejer.
Folk vill hjälpa om de bara får veta var deras hjälp behövs. Det kan vara ett nog så stort problem.
Amelie Silfverstolpe upptäckte det för sju år sedan.
– Jag kände mig frustrerad. De som ville hjälpa till kanske inte kände till så många organisationer. Stadsmissionen i Stockholm hade ett års kö för att få göra volontärarbete, säger hon.

En arbetsförmedling

Då, 2002, startade Amelie Silfverstolpe Volontärbyrån.
– Vi är en arbetsförmedling för volontärorganisationer.
Alla som vill ha hjälp till sin verksamhet kan registrera sig gratis. Sedan kan de som känner sig hjälpsamma söka bland organisationerna gratis på www.volontarbyran.org.
– Vi granskar verksamheterna och ser så de är seriösa, säger Amelie Silfverstolpe.
Trots att finanskrisen skakar Sverige och många har det knapert nu vill folk ändå hjälpa andra.
– I svåra tider är människor än mer benägna att hjälpa till. Det är fantastiskt roligt, säger Maria Rosvall från Stella.
Amelie Silfverstolpe har märkt av samma tendens:
– Om man blivit av med jobbet kan volontärarbete vara ett sätt att skaffa en identitet medan man söker nytt arbete. Sedan är det ju en merit att ha volontärarbete på sitt cv.

Vill du också ge av din tid och hjälpa någon annan?
Här kan du hitta volontärarbeten:
www.volontarbyran.org

Expressen rättar: I en tidigare version stod det fel suffix i webbadressen. Den nuvarande versionen är den korrekta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag