Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon stängdes av från Tiktok – efter kontroversiell sminkvideo

Foto: Feroza Aziz/TikTok

17-åriga Feroza Aziz dolde kritiken mot Kina i en sminktutorial på populära appen TikTok.

Det kinesiskt ägda sociala mediet svarade genom att ta bort hennes inlägg – men ber nu om ursäkt.

”Det här är inte första gången TikTok försöker tysta mig”, skriver Feroza Aziz på Twitter.

Den amerikanska tonåringens inlägg börjar som en instruktionsfilm för hur man böjer ögonfransarna – men går snabbt över till kritik mot Kinas behandling av muslimska minoriteter.

– Sedan lägger du ner tången och använder din telefon för att leta upp information om vad som händer just nu i Kina. Hur de sätter oskyldiga muslimer i koncentrationsläger, säger Feroza Aziz i videon, som hon också publicerat på Twitter.

Klippet har fått stor spridning och flera miljoner visningar. Men enligt Feroza Aziz plockade TikTok ner inlägget och blockerade henne från att lägga ut mer material.

TikTok såg även till att blockera Feroza Aziz telefon från att kunna använda appen överhuvudtaget.

https://twitter.com/x_feroza/status/1198912945801043969

TikTok nekade först 

TikTok nekade först till att ha vidtagit några åtgärder, men backade sedan och erkände att klippet tillfälligt plockats bort och inte kunde nås i 50 minuter.

”Vi skulle vilja be om ursäkt till användaren för misstaget från vår sida”, skriver TikToks säkerhetschef Eric Han i ett uttalande.

Foto: Feroza Aziz/TikTok

Han skriver också att inlägget inte innehöll något som bryter mot företagets regler och att det inte borde ha tagits bort. Däremot har Feroza Aziz tidigare blockerats för att ha delat en bild på terroristen Usama bin Ladin, vilket hon själv beskriver som satir.

Hon tror inte heller att TikToks agerande var ett misstag.

”TikTok har bett om ursäkt och gett mig tillbaka mitt konto. Tror jag att de blockerade det för en orelaterad satirisk video som togs bort från ett av mina tidigare konton? Precis efter att jag lagt ut en video om uigurerna? Nej”, skriver hon på Twitter.

Läckta dokument visar Kinas interneringsläger

TikTok, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance, har förnekat att användarnas material filtreras på den globala marknaden. Men i Kina, där appen kallas Douyin, kontrolleras och censureras innehållet, precis som för alla andra sociala medier, skriver BBC.

Fångar i Kina.
Foto: Youtube / Youtube

Tidigare i veckan visade läckta dokument att uigurer och andra muslimska minoriteter i västra Kina sätts i interneringsläger, vilka fungerar som fängelser där de intagna tvingas lära sig lojalitet med regeringen.

Omskolningslägren i Xinjiang uppskattas, enligt FN, hålla minst en miljon människor fångna. En rapport från Human Rights Watch berättar om tortyr och politisk hjärntvätt.

Kina nekar till anklagelserna och säger att lägren är frivilliga träningscenter, enligt Al-Jazeera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.