Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon stal Pelosis dator – tänkte sälja till Ryssland

Foto: FBI
Foto: ROD LAMKEY / CNP / SPLASHNEWS.CO / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

En mängd personer har gripits för olika brott efter stormningen av kongressen den 6 januari.

Nu kommer nya uppgifter om en av de gripna:

22-åriga Riley Williams planerade att stjäla Nancy Pelosis dator och sälja den till Rysslands säkerhetstjänst, enligt FBI:s misstankar.

Riley June Williams, 22, från Pennsylvania avslöjade sin plan för en tidigare ”romantisk partner”, enligt rättsdokument. Hon ska ha avslöjat att hon planerade att stjäla representanthusets tidigare talman Nancy Pelosis laptop. Sen skulle hon skicka den till Ryssland, mer specifikt den ryska underrättelsetjänsten, enligt FBI:s misstankar.

Det var hennes tidigare kärlekspartner som avslöjade henne, enligt NBC News. Nu sitter hon gripen misstänkt för förargelseväckande beteende med målet att störa processen i kongressen.

Hennes ex ringde FBI och berättade om hennes planer om att ”skicka datorn till en vän i Ryssland, som sen planerade att sälja den till SVR”. SVR är förkortningen på ryska federationens yttre underrättelsetjänst.

Den röda pilen markerar Riley Williams under stormningen av kongressen.
Foto: FBI
FBI har pratat med Williams mamma, som säger att hon kände igen sin dotter på bilder inifrån Kapitolium, och att hon visste att hennes dotter ”nyligen börjat intressera sig” för Donald Trumps politik.
Foto: FBI

Mamman: Börjat intressera sig för Trump

Planen misslyckades bara delvis: Enligt FBI-dokument lyckades 22-åringen ta Pelosis dator.

”Enligt Vittne 1 (exet, reds. anm.) misslyckades överföringen av datorn till Ryssland av oklar anledning, och Williams har fortfarande datorn eller så har hon förstört den”, står det i dokumenten.

Sen tidigare har polisen bekräftat att Nancy Pelosis dator stals vid stormningen. Datorn ska emellertid bara ha använts för presentationer.

Riley Williams bor hos sin mamma i Harrisburg, enligt The Philadelphia Inquirer. FBI har pratat med mamman som säger att hon kände igen sin dotter på bilder inifrån Kapitolium, och att hon visste att hennes dotter ”nyligen börjat intressera sig” för Donald Trumps politik och ”extremhöger”.

Vad som hände med datorn utreds nu av FBI.

https://twitter.com/Drew_Hammill/status/1347598063620206592

TV: Möt Trumpsupportrarna som stormade kongressen

Vapenälskare • Högerextrema • Konspirationsteoretiker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.